Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prvních 87 milionů Kč v rámci programů Pomoc na místě a MEDEVAC míří k potřebným

Dnes, 29. června 2020, schválila vláda na návrh Ministerstva vnitra poskytnutí čtyř darů v celkové výši 72 mil. Kč prostřednictvím programu Pomoc na místě a dalších tří darů ve výši 15 mil. Kč v programu MEDEVAC. Dohromady se jedná o 87 mil. Kč, které jsou určeny pro pomoc lidem zasaženým migrační či humanitární krizí. Finanční podpora míří do regionu Balkánu, východní Evropy, Blízkého východu či Afriky. 

Už v únoru tohoto roku vláda schválila priority programů Pomoc na místě a MEDEVAC, které realizuje či koordinuje Ministerstvo vnitra. Celkově je na přímou pomoc vyhrazeno 189 mil. Kč. „Dnešní souhlasné stanovisko vlády je důkazem, že Česká republika dlouhodobě pomáhá tam, kde je to nejvíce potřeba. To znamená přímo v zemích nacházejících se pod silným migračním tlakem či zasažených humanitární krizí,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Považujeme to za nejlepší způsob, jak s migrací bojovat a předcházet problémům v Evropě.“

Pomoc na místě

Finanční podpora prostřednictvím programu Pomoc na místě je soustředěna do dvou regionů – regionu Balkánu a regionu MENA (Blízký východ a severní Afrika). Konkrétně 27 mil. Kč je určeno na podporu migračního systému v Řecku, 20 mil. Kč na podporu přístupu k azylovému řízení a integračním opatřením při pandemii covid-19 v Srbsku. Společný projekt ČR a Dánska zaměřený na podporu kapacit v oblasti azylu a zvýšení spolupráce na centrální a západní středomořské migrační trase podpoří Česká republika 15 mil. Kč, dalších 10 mil. Kč je určeno na podporu syrských uprchlíků v Libanonu postižených v souvislosti s koronavirovou krizí.

MEDEVAC

Prioritami programu MEDEVAC je vysílání lékařů do zahraničí a zároveň rozvoj zdravotnické infrastruktury přímo na místě. Tento způsob podpory je upřednostněn zejména v případech, kdy nelze realizovat vyslání českého lékařského týmu například z bezpečnostních důvodů v cílové zemi. Česká republika podpoří po 5 mil. Kč systém poskytování ortopedických a rehabilitačních služeb v Mali, systém poskytování rekonstrukční chirurgie pro uprchlíky a další zranitelné osoby v Libanonu a rovněž přispěje na zlepšení zdravotní péče a prevence šíření covidu-19 ve zdravotnických zařízeních na Ukrajině.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem