Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

První zásilka antigenních testů pro samotestování žáků ve školách dorazila do Česka

1 000 350 antigenních testů pro samotestování žáků ve školách dorazilo na Letiště Václava Havla. Do poloviny března do Česka v několika zásilkách přiletí 3,654 mil. testů. 

Zástupci ministerstev vnitra, zdravotnictví a školství dnes, 27. února 2021, na Letišti Václava Havla převzali první zásilku antigenních testů od společnosti Lepu Medical Technology. Testy Česká republika objednala kvůli plánovanému návratu žáků do škol, který vláda kvůli epidemiologické situaci zatím odložila. „Testy přišly v plánovaném termínu a v dohodnutém množství. Přestože jsme návrat žáků do škol museli odložit, testy v budoucnu rozhodně využijeme,“ uvedl ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Testy zatím převezli hasiči do skladu ve Svojšicích. K jejich distribuci do jednotlivých krajů dojde ve chvíli, kdy bude návrat dětí do škol aktuální. Zásilka dorazila v pořádku a její obsah byl v souladu s podepsanou smlouvou, což na místě zkontroloval zástupce Ministerstva zdravotnictví.
 
Testy dodala společnost Tardigrad International Consulting, která byla komisí v polovině února vyhodnocena jako nejvhodnější ze seznamu Ministerstva zdravotnictví. Splnila formální podmínky výběru a schopnost dodat včas požadované množství testů. Jde o testy na jednoduchý odběr z přední části nosu, které jsou stejného typu, jaký využívá Rakousko.

Zde naleznete záběry z dnešního převzetí antigenních testů a jejich převozu do skladu ve Svojšicích.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem