Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

První náměstek ministra vnitra otevřel v iráckém Kurdistánu novou část uprchlického tábora

Ve středu 13. dubna 2016 otevřel první náměstek ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti Jiří Nováček v iráckém Kurdistánu novou část uprchlického tábora Ashti, určenou pro více než 200 vnitřně vysídlených iráckých rodin. Tato část tábora, nazvaná „Little Prague“ (Malá Praha), vznikla díky finančnímu daru ve výši 20 milionů korun v rámci Programu Ministerstva vnitra ČR na pomoc uprchlíkům. Do Malé Prahy se rodiny přestěhovaly z nedalekého tábora Arbat, kde byly jejich životní podmínky dlouhodobě nevyhovující. 

Česká vláda považuje za svou povinnost pomáhat těm, na které konflikt s tzv. Islámským státem dopadá nejvíce,“ řekl při slavnostním aktu Jiří Nováček. „Jsou to konkrétní lidé, kteří museli opustit své domovy a již nemají vhodné zázemí v táboře Arbat. Proto jsme podpořili rozšíření tábora Ashti. To považuji za skvělý úspěch i za ukázku dobré spolupráce mezinárodního společenství. Je to zároveň náš projev solidarity s těmi, kteří jsou situací postiženi nejtíživěji. Utrpení uprchlíků nám není lhostejné.“

Doposud byly rodiny, které musely kvůli konfliktu opustit své domovy v provincii Salahaddín, ubytovány v provizorních obydlích v táboře pro vnitřně vysídlené uprchlíky Arbat. Naprosto nevyhovující podmínky musely v přelidněném a kapacitně přetíženém táboře sdílet s dalšími lidmi po téměř dva roky. Nyní mají rodiny vlastní kuchyně, sprchy a WC. Stanová obydlí, do kterých se přestěhovaly, mají betonové základové desky a obezdívky chránící jednotlivá obydlí před deštěm a záplavami. Nově postavená část tábora má také nový systém pro biologickou úpravu vody, což představuje významné zlepšení každodenního života obyvatel.

Ministerstvo vnitra v rámci svého Programu na pomoc uprchlíkům podpoří zvyšování místních kapacit uprchlických táborů i v tomto roce. Na podporu uprchlíků v iráckém Kurdistánu navrhuje pro rok 2016 opět vyčlenit částku 20 milionů Kč.

 

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem