Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

První náměstek ministra vnitra jednal v USA

První náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška je na pracovní návštěvě v USA. Ve čtvrtek, 6. září 2012, navštívil divizi Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve Philadelphii, kde se setkal s agenty úřadu, kteří se zabývají násilnou a organizovanou trestnou činností a obchodem s drogami v sociálně vyloučených lokalitách města Philadelphie. 

V průběhu návštěvy úřadu se seznámil se systémem zpracování případů místních gangů a jejich trestné činnosti, a to s důrazem na spolupráci státní, městské a federální policie v rámci tzv. Task Force. Společně s pracovníky FBI pak navštívil také sociálně vyloučené lokality postižené organizovanou trestnou činností, v prvé řadě obchodem s drogami. 

Již ve středu se setkal s pracovníky newyorské části Federálního úřadu pro vyšetřování, s jehož pracovníky hovořil o vyšetřování mezinárodního organizovaného zločinu s vazbou na oblast města New Yorku a o struktuře, výcviku a taktice zásahových jednotek FBI. Navštívil také operační středisko pro závažnou trestnou činnost Metropolitní policie New York, kde se seznámil s prezentací postupu newyorské policie při vyšetřování kriminality na území metropole a způsobem řízení policie s důrazem na odpovědnost policejních manažerů za výsledky.

V úterý se pak v New Yorku zúčastnil části konference k Akčnímu plánu OSN k prevenci, potírání a vymýcení nezákonného obchodu s ručními a lehkými zbraněmi ve všech jeho aspektech.  

Česká republika připravila na okraj konference doprovodnou akci k problematice evidence zbraní, aby svými zkušenostmi přispěla k úsilí vymýtit nelegální obchod s ručními a lehkými zbraněmi. "Česká republika je hluboce přesvědčena, že musíme přijmout veškerá opatření k tomu, aby byla naše planeta bezpečnější, a dosáhnout efektivnější regulace tohoto průmyslového odvětví. Jakožto země, která zbraně vyváží, tuto odpovědnost sdílíme," řekl ve svém úvodním vystoupení zaměřeném na situaci v oblasti regulace a evidence zbraní v ČR Jaroslav Hruška.  

Po vystoupení prvního náměstka následovala prezentace experta z Ministerstva vnitra o současném stavu evidence zbraní a připravovaném systému on-line sledování zbraní v České republice.

Jaroslav Hruška se také v rámci své úterní návštěvy zúčastnil bilaterálního jednání s náměstkem ministra pro vnitřní bezpečnost Keňské republiky Simeonem S. Lesrimou. Kromě témat spojených s obsahem konference hovořili o otázkách týkajících se vzájemné spolupráce ČR a Keni.
 
Pracovní návštěva v USA trvala do 7. září 2012.
 
 
 
Odkazy do noveho okna

f_01

vpravo Jaroslav Hruška 

Detailní náhled

f_02

uprostřed Petr Habarta, odbor bezpečnost... 

Detailní náhled

f_03

vpravo Jaroslav Hruška 

Detailní náhled

f_04

Vyloučená lokalita ve Philadelphii 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem