Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prohlášení Ministerstva vnitra

Žádáme novináře píšící o finanční policii, aby pracovali s fakty, které jsou veřejně dostupné. Záměr vytvořit finanční policii byl znám téměř dva měsíce před oficiálním prohlášením Milana Chovance o jejím vzniku 4. 8. 2016. Nejednalo se o novou informaci, která by se objevila krátce po zahájení činnosti NCOZ (viz níže). 

  • „Je trochu s podivem, že týden po tak důkladně připravené reorganizaci přichází ministr Chovanec s další reorganizační vizí,“ řekl ministr financí Andrej Babiš (8. 8. 2016 Hospodářské noviny).

Jak vyplývá z níže uvedených citací, byl vznik finanční policie předmětem jednání s panem prezidentem Milošem Zemanem již 13. 6. 2016 na schůzce v Lánech. Ten po jednání ocenil, že součástí reorganizace policie je i obnova finanční policie. Ve svých prohlášeních to potvrzují jak ministr vnitra Milan Chovanec, tak ministr financí Andrej Babiš.

  • „Shodli jsme se na potřebě obnovit finanční policii, jejíž útvar zrušil bývalý ministr vnitra Ivan Langer,“ uvedl po setkání Babiš (13. 6. 2016 čt24.cz).
  • „Zajímaly ho detaily, jak se to připravovalo, jaká byla komunikace, co to má znamenat, debatovali jsme o tom, jestli do budoucna počítáme s finanční policií,“ popsal Chovanec (13. 6. 2016 idnes.cz).
  • Prezident podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka ocenil, že plánovaná reorganizace obsahuje i obnovení finanční policie (14. 6. 2016 týden.cz).
  • Záměr obnovit finanční policii pak ministr vnitra Milan Chovanec zdůraznil například v rozhovoru pro Právo. Není tedy pravda, že by tato změna nebyla součástí reorganizace policie. O jejím obnovení hovořil i policejní prezident Tomáš Tuhý.
  • „A chceme, aby se z toho do budoucna vydělila finanční policie, aby tam byla intenzivnější spolupráce s Ministerstvem financí, s daňovou Kobrou, “ řekl Chovanec (23. 6. 2016 novinky.cz).
  • V sekci hospodářské kriminality a korupce budou i oddělení zaměřená na daně a praní špinavých peněz. Podle Tuhého by se tato část mohla přeměnit na finanční policii, která v minulosti zanikla (15. 6. 2016 týden.cz).


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem