Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Programy Pomoc na místě a MEDEVAC opět v akci. Do Afriky a Gruzie míří 40 milionů Kč

Česká republika finančně pomůže v Keni, Mali, Senegalu a Gruzii. Celkem 40 mil. Kč půjde například na zlepšení mateřské a novorozenecké péče nebo na podporu screeningu onkogynekologických onemocnění. O poskytnutí peněžních darů z programů Ministerstva vnitra Pomoc na místě a MEDEVAC dnes rozhodla vláda. 

Dnes, 18. října 2021, schválila vláda návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na udělení tří peněžních darů z programu MEDEVAC a jednoho peněžního daru z programu Pomoc na místě. "Pomáhat v místě, kde problém vzniká, se nám osvědčilo jako nejefektivnější forma pomoci. Pokračujeme v tom, co dlouhodobě funguje," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

V rámci programu MEDEVAC poskytne Česká republika na rozvoj zdravotnické infrastruktury tři dary v hodnotě 15 mil. Kč, které rozdělí rovným dílem po 5 mil. Kč. První z nich je určen na podporu urgentní mateřské a novorozenecké zdravotní péče v regionu Ségou v Mali, další podpoří screening onkogynekologických onemocnění a gynekologické péče v západní Gruzii. Poslední dar bude využit na zlepšení zdravotní péče a rehabilitace pro uprchlíky a obyvatele okresu Dadaab v severní Keni.

Z programu Pomoc na místě je určeno 25 mil. Kč na prevenci nelegální migrace ze Senegalu a podporu navrátilců, kteří nedosáhli své cílové destinace a vrátili se zpět do země. Cílem projektu je komplexní podpora drobného podnikání například prostřednictvím tvorby pracovních míst, zlepšení přístupu k vybavení či školení dovedností. Na mladé lidi a jejich rodiny bude také cílit osvěta, která jim představí alternativy k nelegální migraci.

  

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

  

vytisknout  e-mailem