Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Program MEDEVAC umožní také léčbu raněných Libyjců

Česká republika rozšíří svoji pomoc v Libyi a do konce roku poskytne přepravu zraněným pacientům z Tripolisu a jejich následnou léčbu v Česku. Kabinet Petra Nečase totiž dnes, 30. listopadu 2011, na svém zasedání schválil pokračování Programu humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel (MEDEVAC), který je v gesci Ministerstva vnitra. 

„Pokračování programu v této mimořádné podobě znamená, že tentokrát budou v České republice léčeni dospělí pacienti se zraněními z válečného konfliktu v Libyi. To je skutečně velký úspěch,“ řekl Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky MV. Připomněl, že program doposud sloužil k léčbě vážně nemocných dětí z válkou či jinými krizemi postižených oblastí, kterým nebylo možné zajistit léčbu v místních podmínkách.
 
Česká republika tímto mimořádným krokem navazuje na svoji humanitární pomoc z letošního léta, kdy byli v rámci programu již léčeni tři dětští pacienti z Libye. „Operací a následnou léčbou těchto tří dětí však MEDEVAC se svojí pomocí dětským pacientům v Libyi neskončil. Zítra do České republiky dorazí z Benghází další dva malí pacienti,“ dodal Haišman.
 
„Je skvělé, že jsme byli schopni rychle reagovat a zapojit do projektu MEDEVAC i dospělé pacienty z Libye,“ uvedl ministr vnitra Jan Kubice a pokračoval: „Chtěl bych také poděkovat za perfektní spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a s Všeobecnou fakultní nemocnicí. Pokud se prosincová mise do Libye osvědčí, určitě budeme chtít ve spolupráci pokračovat i v příštím roce.“
 
Celkem pět dospělých pacientů  bude vybráno ve spolupráci českého zastupitelského úřadu v Libyi, zúčastněných nemocnic v Tripolisu a českého lékaře vyslaného do Libye Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. K jejich převozu do VFN by mělo dojít již v první polovině prosince.
 
Program MEDEVAC spravuje Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvy zahraničních věcí, zdravotnictví a obrany. Program funguje od roku 1993, kdy vznikl jako reakce na válečný konflikt v Bosně a Hercegovině následovaný válečným konfliktem v Kosovu. Rozšíření pomoci do severní Afriky schválila vláda na návrh Ministerstva vnitra v červnu letošního roku.
 
O projektu mise do Libye bude MVČR průběžně informovat.
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem