Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pro boj s terorismem je důležité sdílet informace, shodli se v Praze experti

Ministerstvo vnitra dnes, 15. 9. 2016, pořádalo v Praze Mezinárodní konferenci k terorismu a ochraně měkkých cílů. Pro efektivní boj proti terorismu je zásadní důsledné sdílení informací mezi státy, shodli se jak zástupci Ministerstva vnitra a policie, tak řečníci z Interpolu, FBI i izraelského Ministerstva zahraničí.  

Zástupci přítomných organizací poukázali také na nutnost vytvoření společné databáze prověřených rizikových osob. „Jsme přesvědčeni o nezbytnosti spolupráce mezi státy. Česko přispívá svými poznatky do systémů Europolu a Interpolu a i díky tomu se v posledním roce zlepšila spolupráce většiny členů těchto organizací. Zároveň se chceme poučit od spojenců, kteří mají s obranou proti terorismu dlouholeté zkušenosti,“ sdělil na úvod ministr vnitra Milan Chovanec.

Na konferenci mimo jiné zaznělo, že bezpečnostní složky se musejí co nejrychleji naučit postupovat proti novým fenoménům terorismu. Těmi jsou jak takzvaní osamělí vlci, mnohdy navrátilci ze Sýrie a Iráku, tak sociální média, přes něž teroristé často získávají rekruty a inspirují je k zabíjení. Zástupci Interpolu, FBI a Izraele ujistili, že se jejich organizace prolínání sociálních sítí s terorismem aktivně věnují. Problematika rizikových jevů sociálních sítí bude jednou z náplní činnosti Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, kterou v Česku spustí Ministerstvo vnitra v lednu 2017.

V souvislosti s teroristickými útoky v Evropě začalo také Ministerstvo vnitra koordinovat systémovou ochranu měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací osob, která nejsou trvale chráněna a jsou snadno dostupná. „Pokud chceme, aby nám zůstala svoboda, musíme si ji sami chránit; nikdo jiný to za nás neudělá,“ dodal Milan Chovanec. ČR má již od ledna systém vyhlašování stupňů ohrožení terorismem. Vláda schválila tzv. protiteroristický balíček. Policie zvýšila bezpečnostní opatření na vybraných místech. Na MV také vzniklo Koordinační centrum pro židovské měkké cíle.


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

Odkazy do noveho okna

f_07

Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezp... 

Detailní náhled

f_08

Patrick Stevens, Interpol 

Detailní náhled

f_09

Jeffrey Cannon, FBI 

Detailní náhled

f_10

Dr. Eyal Propper, MFA Izrael 

Detailní náhled

f_03

Konferenci zahájil ministr vnitra Milan ... 

Detailní náhled

f_06

plk. JUDr. Michal Mazánek, ředitel NCOZ 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem