Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Privatizace policie se v žádném případě nechystá

Reakce na článek Marka Přibila „Pomáhat a privatizovat“ v časopisu Týden 

V pondělí 19. 8. 2013 vyšel v časopisu Týden článek Marka Přibila s názvem Pomáhat a privatizovat. Zabývá se dva roky starým interním pracovním dokumentem, který byl výstupem odborné pracovní komise ministra vnitra Jana Kubiceho. Autor článku se pak v textu na základě tohoto dokumentu snaží čtenáře přesvědčit, že dochází k cílenému snižování počtu policistů, a přitom naprosto přehlíží aktuální deklarované priority ministra vnitra Martina Peciny doplnit v letošním roce počet policistů tak, aby reálně odpovídal schválené systemizaci, a v příštím roce zvýšit počet policistů o 1000 příslušníků v přímém výkonu služby.
  
Takzvaná „Tomáškova komise“ byla zřízena v polovině roku 2011 a jejím úkolem bylo navrhnout ministrovi vnitra opatření, která by v rámci policie vedla k posílení přímého výkonu služby, snížení počtu velitelských funkcí a k ekonomickým úsporám. Část výstupů ministr Kubice rovnou zamítl, část byla určena k dalšímu jednání v jednotlivých pracovních skupinách.
 
Přestože dění ohledně těchto výstupů média ve své době poměrně hojně sledovala a komentovala, autor článku tyto skutečnosti zcela přehlíží a dokument vydává za aktuální a „převratný“. A to i přesto, že šlo pouze o interní pracovní materiál, ve kterém policejní funkcionáři z různých oborů a úrovní řízení navrhovali ministrovi vnitra konkrétní opatření ke zvážení a další diskusi s tím, že většina návrhů nebyla nikdy realizována a řada návrhů byla zamítnuta již při svém představení.
 
Zároveň autor evidentně plete dohromady návrhy ze zmíněného pracovního dokumentu s návrhy, které v rámci hledání úspor předložila vládě ČR v roce 2012 tehdejší místopředsedkyně vlády Karolína Peake. V textu se objevuje řada nepodložených tvrzení a spekulací, např. v  případě letecké služby autor bez jakéhokoliv opodstatnění tvrdí, že „je však možné, že letka nakonec zrušena bude“, přestože v předchozí větě píše, že návrh byl tehdy odmítnut.
 
Navzdory zmiňovanému článku je třeba konstatovat, že Policie ČR plnění veškerých úkolů i přes dramaticky snížený rozpočet v minulých letech zvládala a zvládá. Jednou z priorit vedení Ministerstva vnitra je v tuto chvíli policii finančně i personálně stabilizovat tak, aby občané ČR žili v maximálním pocitu bezpečí.

vytisknout  e-mailem