Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Priorita Ministerstva vnitra - boj proti extremismu

Vláda dnes schválila materiál Strategie boje proti extremismu, který předložil ministr vnitra Ivan Langer. 

"Extremismus má živnou půdu v nevědomí, nedostatečné informovanosti a z toho plynoucího předkládání jednoduchých řešení. Nemůžeme se zaměřovat pouze na důsledky, ale musíme se více věnovat příčinám tohoto problému. Extremismus nemůže být tolerovanou součástí demokratické společnosti. Jsem přesvědčen, že nejlepším postupem v boji proti extremismu je nastavit mu v rámci demokracie jasné mantinely," sdělil po dnešním jednání vlády ministr vnitra Ivan Langer.

Strategie boje proti extremismu, kterou vypracovalo Ministerstvo vnitra, reaguje na nové rizikové trendy na neonacistické scéně. Rok 2008 lze vnímat jako "rok zlomu", neboť symbolizuje kvalitativní proměnu pravicově extremistické scény. K tomu jsou směřována opatření obsažená v Koncepci boje proti extremismu, která je nedílnou součástí Strategie. Koncepce přináší návrhy konkrétních, jednoduchých a zacílených řešení, soustředěných do pěti pilířů.

Součástí Strategie je i "Zpráva o problematice extremismu na území České republiky v roce 2008". Zpráva obsahuje informace o vývoji na extremistické scéně, aktivitách extremistů, trestné činnosti s extremistickým podtextem či o problémech a bezpečnostních rizicích, jimž je nezbytné čelit.

Boj proti extremismu není jen záležitostí Ministerstva vnitra a policie. Našim cílem je aktivně zapojit další resorty, ale i města a obce, akademickou sféru a nevládní subjekty.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


4. května 2009

vytisknout  e-mailem