Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nový právní názor Úřadu na ochranu osobních údajů k využívání fotopastí

Nový právní názor Úřadu na ochranu osobních údajů k využívání fotopastí 
Fotopasti se v posledním období stávají velmi vyhledávaným pomocníkem k ostraze majetku v obcích. Jsou nepoměrně levnější než kamerové systémy. Na druhou strany je si však třeba přiznat, že jde o zcela jinou a nižší kategorii technického prostředku k zabezpečení majetku. A tak je třeba k jejich aplikaci a nasazení přistupovat.
 
Fotopast je technické zařízení, které rozšiřuje možnosti kamerových monitorovacích systémů, zvyšuje jeho efektivitu a množství bezpečných zón ve městě nebo obci, a tím přispívá k většímu pocitu bezpečí občanů. Současně toto opatření může poskytnout důkazy pro další řízení s pachateli přestupků, přečinů nebo trestných činů.
 
Jedná se o bezdrátové kamerové zařízení, které je umístěno v zájmovém rizikovém prostoru. Je aktivováno v případě pohybu ve sledované zóně, on-line je propojeno s kamerovým systémem a do jeho střediska vysílá sérii fotografií zaznamenávající způsobený pohyb, tj. narušitele či přestupce. Policie ihned koordinuje hlídky, které zamezí páchání protiprávní činnosti nebo zajistí jejího pachatele. Obraz je také zachycen do interní paměti fotopasti, kde je možné jej stáhnout a pracovat s ním dále v důkazním řízení.
 
Proto reaguje Úřad na ochranu osobních údajů svým právním názorem (viz zde), kde říká, že fotopopasti jsou technickým prostředkem, který zpracovává osobní údaje. Proto se i na fotopasti vztahují veškeré právní podmínky jako u jiných technických prostředků ke zpracování osobních údajů ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
 
Informuje: JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV ČR, tel.: 974 833 217, e-mail: tomas.konicek@mvcr.cz
 
ÚOOÚ - "Fotopasti" a ochrana osobních údajů

 

vytisknout  e-mailem