Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Právo volného pohybu na území Schengenu pro držitele dlouhodobých víz

Dne 5. dubna 2010 nabyl účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) č. 265/2010 ze dne 25. března 2010, kterým se mění Úmluva k provedení Schengenské dohody a nařízení (ES) č. 562/2006, pokud jde o pohyb osob s dlouhodobým vízem. 

Cílem nařízení je umožnit státním příslušníkům třetích zemí, kteří na základě dlouhodobých národních víz oprávněně pobývají v některém členském státě schengenské spolupráce, volný pohyb po celém území Schengenu, a to počínaje dnem 5. 4. 2010.

Právo volného pohybu znamená, že držitelé dlouhodobých víz budou moci cestovat do dalších schengenských států (tedy mimo stát, který jim vízum vydal), nicméně doba strávená v těchto zemích nesmí v součtu přesáhnout období tří měsíců během jakéhokoliv šestiměsíčního období. Držitelé dlouhodobých víz budou tedy užívat právo volného pohybu ve stejném rozsahu, v jakém ho budou užívat držitelé platného povolení k pobytu.

Pokyn Evropské Komise k tomuto nařízení stanoví, že se právo volného pohybu vztahuje i na držitele dlouhodobých víz vydaných před účinností předmětného nařízení (včetně víz typu D+C).

Nařízení přináší další změny pro orgány vydávající dlouhodobá víza, a to ve způsobu jejich vydávání a formátu.

Další informace naleznete na stránkách Ministerstva vnitra v sekci Informace pro cizince - Aktuality.

  


2. února 2010

vytisknout  e-mailem