Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Potřeby osob se zrakovým postižením při katastrofách

Na ministerstvu vnitra proběhl dne 10.6.2013 workshop se zástupci organizací osob se zrakovým postižením. Jednalo se o plánovanou akci v rámci mezinárodního projektu EUNAD, jehož cílem je zlepšit práci složek IZS s lidmi se specifickými komunikačními potřebami při katastrofách.  

I přes nepříznivou povodňovou situaci se zástupci zrakově postižených a souvisejících organizací dostavili a diskutovali s pracovníky krizového řízení MV, zástupci policistů a hasičů oblasti, které by bylo vhodné zlepšit. Patří jim poděkování i vzhledem ke skutečnosti, že někteří z nich byli současnými povodněmi přímo zasaženi. 

Workshopu se účastili např. zástupci  Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR, Tyfloservisu, Okamžiku - sdružení pro podporu nejen nevidomých, středních škol pro osoby se zrakovým postižením,  Magistrátu města Olomouce, HZS, PČR, Univerzity Karlovy v Praze. 
 
Akce přinesla řadu podnětů pro zlepšení technické i lidské stránky při asistenci lidem se zrakovým postižením v souvislosti se situacemi mimořádných událostí (od prevence a připravenosti, přes varování, evakuaci, náhradní ubytování až po následnou asistenci). Z přítomných byla zároveň vytvořena odborná pracovní skupina, která se bude danou problematikou zabývat i do budoucna. Zazněla mj. i prezentace Magistrátu města Olomouc, jehož krizový úsek se zlepšování praxe osob se sluchovým a zrakovým postižením při mimořádných událostech aktivně věnuje. Zástupcem HZS byl představen projekt pro zlepšení přípravy hasičů pro práci s lidmi se specifickými potřebami při mimořádných událostech, včetně prezentace výukového filmu.
  
Jednalo se o druhý odborný workshop v rámci projektu EUNAD (první proběhl dne 5. 6. 2013 a byl zaměřen na potřeby osob se sluchovým postižením).
 

PhDr. Štěpán Vymětal, psychologické pracoviště OBP MV

vytisknout  e-mailem