Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Posilujeme bezpečnost. Policie může nabrat až 1000 nových strážců zákona

Ministerstvo vnitra pokračuje v krocích posilujících bezpečnost občanů i České republiky. Vláda dnes schválila návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) navýšit počet služebních míst u policie o 1000. Právě tolik policistů v tuto chvíli policejnímu sboru chybí. 

Navýšení služebních míst u policie schválila vláda dva týdny poté, co podobný krok prosadilo Ministerstvo vnitra i v případě Hasičského záchranného sboru. Jde o další počin v oblasti bezpečnosti, který navazuje na osmiprocentní zvýšení platů u bezpečnostních sborů. „Jsme jednou z nejbezpečnějších zemí na světě, kde pravidelně klesá kriminalita a podpora policie je dle průzkumů na mnohaletém maximu. Přes tyto dobré zprávy ale nebudu zavírat oči před tím, že policii pro letošek chybí 1000 služebních míst. Vysoká bezpečnost není zadarmo, ale je výsledkem tvrdé práce řadových policistů. Tento vysoký standard můžeme udržet jen v případě, že policisty nebude trápit podstav, 1000 nových míst je tedy dobrou zprávou jak pro policisty, tak pro všechny občany,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček s tím, že policie kromě jiného musí také dokázat důsledně reagovat na nové formy kriminality, a proto hned 152 nových služebních míst získají policisté pro boj s kyberkriminalitou, terorismem, extremismem nebo finanční kriminalitou.

Nejvíce nových míst, konkrétně 628, však získají policisté pro základní službu, tedy prvosledové hlídky, policisté podílející se na ochraně vnější hranice či na boji s nelegální migrací ve vnitrozemí. 

Klára Pěknicová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem