Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie spolupracuje s médii při pátrání po dětech

10. května 2010, Praha 

Komentář k videu v textové podobě:

Ministr vnitra Martin Pecina a zástupci médií podepsali Memorandum o spolupráci při pátrání po pohřešovaných dětech. Stalo se tak přímo před zraky a kamerami novinářů na tiskové konferenci, která se uskutečnila 11. května 2010 v pravé poledne v budově Ministerstva vnitra v Praze na Letné. Smyslem projektu, který se skrývá pod heslem Pomozte mě najít včas, je zapojit do pomoci s hledáním pohřešovaných dětí, které jsou v ohrožení života, média a prostřednictvím nich také veřejnost. Memorandum s ministrem vnitra Martinem Pecinou podepsali také generální ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák, náměstek generálního ředitele pro zpravodajství České tiskové kanceláře Jiří Majstr, ředitel marketingu a PR a místopředseda představenstva TV Barrandov Janis Sidovský a prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Martin Pecina, ministr vnitra: „Já doufám, že se budou hlavně hlásit další média a spolupráci rozšíříme. Já myslím, že to přinese větší šanci pro pohřešované děti, zejména pro ty, které se stanou potenciální obětí násilné trestné činnosti, únosů apod., protože to představuje větší šanci, že budou včas nalezeny, dřív něž se jim něco škaredého stane.“

Do projektu se kromě médií, která podepsala Memorandum, zapojí i Česká televize, TV Prima, Frekvence 1 a server Aktuálně.cz.

Jednání, která vedla k podpisu Memoranda a dohodě s médii o spolupráci, byla náročná a zdlouhavá, nicméně nakonec se podařilo najít společnou řeč a cestu, kterou se projekt vydá.

Jitka Gjuričová, ředitelka odboru prevence kriminality: „To bylo skutečně hrozně komplikované jednání a jsme rádi, že jsme dospěli aspoň tam, kam jsme dospěli.“

Vedle komerčních televizních a rozhlasových stanic, které se do projektu zapojili a ke spolupráci s ministerstvem vnitra a policií přihlásily, stojí také veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas. Jejich role je ale ještě významnější, protože „to je dokonce povinnost Českého rozhlasu jako veřejnoprávního média. Já skutečně toto, co jsme dneska podepsali, pokládám za mimořádně významný počin  jednak státního orgánu ministerstva vnitra české policie a samozřejmě veřejnoprávního rozhlasu, který je ke službám toho typu předurčen,“ uvedl Peter Duhan, prozatímní ředitel Českého rozhlasu.

Výhodou projektu je i to, že není určen primárně jen médiím. K odběru informací o pohřešovaných dětech se totiž na webu policie může přihlásit každý občan České republiky.

Plk. Viktor Čech, náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování: „Každý občan, pokud si otevře naše webové stránky, má možnost se přihlásit k odběru informací o pohřešovaném dítěti a v tu chvíli mu je zpráva doručena na emailovou schránku,a pakliže má nastavený mobil tak, že je informován o nově příchozím mailu, může si to na mobilu otevřít a v tu chvíli má veškeré podrobnosti o pohřešovaném dítěti, tedy fotku, data narození a další údaje.“

 

vytisknout  e-mailem