Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pocta padlým policistům a hasičům

Muzeum PČR, 13. řijen 2009 

Komentář k videu v textové podobě:

V úterý 13.10. 2009 se v Muzeu PČR uskutečnil slavnostní ceremoniál, jehož součástí bylo odhalení pomníku policistům a hasičům, kteří položili svoje životy při výkonu služby. „Zemřeli, aby jiní žili“ je mottem celého díla, které vytvořil akademický sochař, prof. Kurt Gebauer. Při odhalování pomníku vyslovil přání, aby policisté v ČR měli v brzké době stejný respekt jako příslušníci policie ve Velké Británii: „V podstatě jde o jakýsi princip padlého bojovníka, který jez kubizován, vyabstrahován do nějaké podoby takových jednoduchých tvarů, které v podstatě zpodobňují padlou figuru.“

Odhalení pomníku, který je projevem solidarity příslušníku PČR a HZS s pozůstalými jejich kolegů, kteří položili životy při plnění svých služebních úkolů ale bylo jen vrcholkem pomyslného ledovce. Dlouho se například řešilo, kde by takový pomník měl být umístěn.

Plk. Michal Dlouhý, ředitel kanceláře polic. prezidenta: „Když jsem se nad tím zamyslel, nenapadlo mě jiné místo, než místo parku Muzea PČR. Tam se to vlastně odstartovalo. Ve spolupráci s panem architektem jsme vybrali nejvhodnější místo a po té byly soustředěny finanční prostředky. Muzeum PČR vyhlásilo soutěž na předložení návrhů, no a dneska vlastně jsme měli možnost vidět výsledek této práce.“

Pomník padlým policistům a hasičům tedy najdete v zahradě Muzea PČR na pražském Karlově, kde také najdete pamětní knihu s více než tisícem jmen policistů a hasičů, kteří položili své životy při výkonu služby od roku 1918.

Připomeňme ještě, že součástí odhalení památníku bylo také slavnostní složení služebního slibu třicítky nových policistů.
 

vytisknout  e-mailem