Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Originalita webu: Ach ty rámečky aneb Plynulý tok informací, grafiky a textu

 

Do Webparády minule přibyly obce Jince a Knínice. Zatímco někteří se s pěkným počasím ponořili do opečovávání chalup, zahrádek či automobilů, porotci promazali kolečka počítačových myší a vycídili monitor, aby zhodnotili webové stránky. Příště už se bude vyřazovat, proto podpořte své favority, čas na to máte do 11. června! A jak se vyvíjí pořadí ve Webparádě? Na prvních dvou místech nedošlo ke změně, Jince odsunuly Václavovice na čtvrté místo a páté místo získaly Knínice u Boskovic.


Jince

Karel Ferschmann: I na webu obce Jince lze vidět stálý nešvar při zveřejňování povinných informací (nazvané Základní informace), kdy při kliknutí na odkazy, například rozpočet, výroční zpráva či formuláře, dojde pouze k přesměrování na úřední desku, kde si musím požadované informace znovu pracně vyhledat. Městys zveřejňuje také dokonce jen výpisy z usnesení zastupitelstva města, z čehož určitě žádný čtenář není nikdy moc moudrý. Složité hledání informací je na překážku lepšímu hodnocení webu. Stejně tak, stále dokola, upozorňuji na špatně čitelné nekontrastní písmo, například šedé na bílém.

František Kroutil
: Jince mne zaujaly hned na první pohled. Myslím si, že toto uspořádání informací je velmi praktické a účelné. Snad bych jen doporučil, aby levý sloupec obsahoval například čerstvé aktuality a střední pak informace dlouhodobějšího charakteru. Pokud je městys Jince navštěvovaný turisty, pak celá prezentace informací vypadá logicky a vcelku jednoduše. Vytkl bych snad jen to, že odkaz na Tělovýchovnou jednotu Jince je nefunkční a chybí informace k chovatelům a sokolům. Jinak opravdu pěkné.

Marek Přecechtěl
: Graficky a barevně poměrně propracovaná prezentace městyse Jince netrpí žádnými zásadními chybami. Hlavním sjednocujícím prvkem stránek je logo městyse tvořené erbem a nápisem názvu obce. Navigace stránek je řešena přes horizontální dvouúrovňové menu, kterému sekunduje moderní grafický rozcestník: občané, návštěvníci a firmy. Celkem kompaktní řešení stránek narušuje nadměrné množství informací v pravém sloupci vůči bílému nefunkčnímu místu vzniklému užšími a kratšími anotacemi příspěvků v zápatí na úvodní straně. Nejednoznačně je napsáno datum publikování příspěvků, v mnoha případech chybí úplně. Přesné datum vyvěšení informace se tak návštěvník dozví až po kliknutí na nadpis a otevření článku. Zarovnání i barevný kontrast černého textu na bílém pozadí jsou v pořádku. Odkazy směřující na vložené soubory jsou vypsány spolu s ikonou typu souboru a jeho velikostí, což usnadňuje orientaci návštěvníka stránek. Bohužel tato funkce není zdaleka standardní na jiných i mnohdy větších webech. Stránky využívají sociální tlačítko To se mi líbí. O článcích na webu se tak dozví mnohem více lidí. Doporučil bych tvůrcům zvětšit písmo textu, nadpisů a vertikální rozestup mezi příspěvky na úvodní i dalších stranách, aby se stránka pěkně zaplnila a zpřehlednila. Lze to sice také snadno docílit zvýšením počtu příspěvků, ale to není dobrá cesta. Úřední deska obce je řešena přes samostatnou aplikaci, která nezapadá do designu stránek a nachází se na jiném serveru. Autoři stránek si nelámou hlavu s validitou webu. Úvodní strana dle W3.org obsahuje přes 217 chyb a nedostatků.

Václav Sýkora: Stránky obce Jince jsou přehledné, oceňuji informace o dění v obci i o spolkové činnosti. Městys zveřejňuje svůj zpravodaj a přehledný kalendář akcí. Pokud jde o informace o veřejné správě, vytkl bych absenci formulářů, chybí seznam komisí, výborů a jejich členů (je zde jen informace, že stránka se připravuje). Bohužel se mi nepodařilo najít rozpočet města na aktuální rok, přestože podrobné rozpočty z minulých let zveřejněny jsou.
 

Knínice u Boskovic

Karel Ferschmann: Knínice nabízejí jednoduchý web. Pozitivně hodnotím zveřejňování úplných zápisů z jednání zastupitelstva, jen bych obrátil jejich pořadí, to jest na první místo bych dal zápis poslední, aktuální. Také se mi líbí odkaz na Diskuzní fórum, kde je vidět zájem občanů o dění v obci. Bohužel, nikde jsem nenašel povinné informace, což je zásadní chyba.

František Kroutil
: Webové stránky Knínice jsou na velikost této obce přijatelné, obsahově poměrně plné. Doporučoval bych atraktivněji řešit hlavní tělo webu, kde se mísí aktuality, hlášení rozhlasu a nejbližší akce příliš nesourodě: jeví se mi to jako „jabka s hruškami“, zvláště když se zrovna nic nehlásí, nejbližších akcí není mnoho a aktuality jsou staršího data. To pak opravdu nemůže dobře dopadnout. Pochvalu zaslouží jistě zásobník pěkných místních videí.

Marek Přecechtěl: Stránky Knínice používají zastaralou tabulkovou šablonu s vertikální víceúrovňovou navigací na levé straně. Tipoval bych, že se od doby vzniku stránek (copyright z roku 2007) mnoho na designu nezměnilo. Barvy použité na stránkách ctí barevné ztvárnění erbu obce. Světle modré barevné pozadí pod většinou psaného textu není příliš kontrastní, ani příjemné na čtení informací. Odkazy v textu jsou vyvedeny také modrou barvou – tmavším odstínem. Celý design stránek je velmi „rámečkovaný“. Položky menu, anotace, články, obrázky, aktuality ohraničují obdélníkové různobarevné rámečky. Posledním hřebíčkem do designu jsou nadpisy ve dvojitém černém rámečku. Stránky mohou sloužit jako odstrašující příklad, jak a proč nepoužívat nadměrně rámečky – spolehlivě se boří plynulý tok informací, grafiky a textu. Dalším problémem jsou některé vložené fotografie, které při zobraze ní článku nectí svůj původní poměr stran a dochází tak k nechtěné deformaci obrazu. Přitom náhledové obrázky jsou v pořádku. Menším nešvarem je šedé pozadí kolem webové stránky s opakujícím se malým černobílým erbem obce. Tímto prvkem autor bezpečně rozptyluje pozornost návštěvníka webových stránek na velkém monitoru. V dnešní době je vážným prohřeškem i neexistující možnost vrátit se z kteréhokoliv místa zanoření webu, kliknutím na logo, na úvodní stranu. Neúplná drobečková navigace bohužel problém ještě zhoršuje. Návštěvník nikdy přesně neví, v jaké části stránek se nachází. Autor je si tohoto problému asi trochu vědom, protože pod články se nachází celkem netradiční odkaz „krok zpět“ (což supluje tlačítko v navigaci internetového prohlížeče) a následuje – světe div se – odkaz „úvodní strana“. Musím pochválit velmi pěkné fotografie. Bohužel jejich prezentace trpí nešvary, které prohlížení velmi znepříjemňují. Navigace „předchozí – další“ je totiž „skryta“ až pod „nestejně vysokým“ právě otevřeným obrázkem v hodně vysokém rozlišení. Stačilo by umožnit kliknutím na zobrazený obrázek přejít na následující.

Václav Sýkora: Občané městyse Knínice mají dostatek informací o pořádaných akcích, web dokonce přináší zprávy vysílané v obecním rozhlase. Oceňuji možnost zapojit se do diskusního fóra, zajímavá jsou videa z akcí v obci. Zveřejňován je zpravodaj, dokonce jsem našel registr oznámení podle zákona o střetu zájmů, který je ze zákona povinný, ale u menších obcí se vidí málokdy. U seznamu zastupitelů je sympatické, že obsahuje e-mailové adresy na všechny členy zastupitelstva. Fulltextový vyhledávač nenalezl po zadání slova „rozpočet“ nic než informaci z kroniky z roku 1959, přestože aktuální rozpočet jsem v menu pod úřadem městyse našel. Bohužel z něj občan moc informací nezjistí, údaje jsou velmi obecné, v podstatě jde jen o názvy oddílů a k nim přiřazené částky. Povinně zveřejňované informace jsem hledal marně.
 

Hodnocení porotců

Marek Přecechtěl: 1. Choteč, 2. Zákolany, 3. Jince, 4. Batňovice, 5. Cotkytle, 6. Václavovice, 7. Knínice
Václav Sýkora: 1. Zákolany, 2. Václavovice, 3. Cotkytle, 4. Knínice, 5. Jince, 6. Choteč, 7. Batňovice
Karel Ferschmann: 1. Zákolany, 2. Choteč, 3. Cotkytle, 4. Václavovice, 5. Batňovice, 6. Knínice, 7. Jince
František Kroutil: 1. Jince, 2. Zákolany, 3. Choteč, 4. Knínice, 5. Batňovice, 6. Václavovice, 7. Cotkytle
 

Za parádou

Hodnotí pro vás Evžen Vaněk
1. Choteč, 2. Václavovice, 3. Zákolany, 4. Cotkytle, 5. Knínice, 6. Batňovice, 7. Jince

Originalita

Městys Jince zvolil řešení internetových stránek se zaměřením na čitelnost obsahu a strohou navigací. Web Knínic patří do již starších grafických řešení bez originálních prvků.

Design

Stránky Knínic jsou příkladem staršího designového řešení s důrazem na dobrou čitelnost obsahu. Web městyse Jince neoplývá výrazným designem, bohužel i jednoduchost a čistotu stránek narušuje nejednotnost při formátování jejich obsahu.

Nápady a multimédia

Stránky Knínic provozují fórum pro komunikaci s občany, najdete zde videa z Youtube, fotogalerie, online počasí. U městyse Jince je příjemný jednoduchý kalendář akcí, odběr novinek elektronickou poštou a online počasí.
 

Květen

Aktuální pořadí

Období

16. 5.–19. 5.

Období

20. 5.–2. 6.

Počet týdnů

ve Webparádě

 Nejvyšší

dosažená

pozice

1. Zákolany 

1

1

11

1

2. Choteč

2

2

11

2

3. Jince

6

3

5

3

4. Václavovice 

3

4

11

2

5. Knínice u Boskovic

7

5

5

5

6. Cotkytle 

5

6

11

3

7. Batňovice

4

7

11

1

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem