Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Originalita měst a obcí: SEO i elektronické služby

Technické pozadí webu kandidátů na Parádní web odhaluje trojice porotců, Martin Strnad, webmaster statutárního města Děčín, Miloš Hazdra, informatik z Městského úřadu Hořice a Jiří Vích, webmaster obce Choteč.

Martin Strnad
: Přehledné stránky města Chropyně, kde návštěvník nebo občan velmi rychle najde informaci, kterou pravděpodobně hledá. Strohý, ale účelný design. Stránky a město bohužel nenabízí žádnou přidanou hodnotu, jakou jsou dnes již standardní elektronické služby. Web města Roztoky je kvalitně zpracován, ale systém členění podmenu a navigace sráží tyto stránky dolů. Je zde mnoho informací, které jsou ale rozházeny v mnoha podsekcích. Atraktivita webu by se také dala zvýšit lepším designovým zpracováním. Elektronické služby jsou na standardní úrovni, ale zasloužily by si ještě dopracovat a některé doplnit. Stránky města Studénka jsou velmi hezky zpracované. I když některé menu po rozbalení ztrácí na kontrastu a špatně se v něm orientuje, web je vcelku přehledný. Naleznete zde mnoho informací a některé elektronické služby pro obyvatele jsou i velmi vkusně provedeny – například orientace v budově Městského úřadu. Škoda některých služeb – třeba smlouvy jsou ve funkčnosti jen na půl cesty – nedá se do nich nahlédnout. Web Suchdola nad Lužnicí je efektní, co se týče designu a zpracování sekcí. Přehledné členění nahrává snadné orientaci pro občany a návštěvníky portálu. Velmi hezky je zpracovaný kalendář akcí. Hodně zamrzí prakticky nulová podpora nových elektronických služeb, které již ostatní města využívají zcela standardně. Na první pohled velmi bohaté stránky města Šluknov, co se týká obsahu. Velmi dobře je zpracován katalog infocentra – pro návštěvníky a turisty. Na pravé straně však zcela zbytečně rolujeme seznam krátkých zpráv, které jsou z roku 2011 a až poté se dostaneme na Kalendář akcí. Levá strana je pak plná „log“, které tuto stránku zbytečně prodlužují a dělají méně přehlednou. Horní rozbalovací menu není stejné jako po kliknutí na spodní odkazy obrázkové. Dostat se k informacím je velmi komplikované.

Martin Strnad
: Stránky obce Bohušov jsou postavené na open-source Joomla 1.5, což je na jednu stranu velmi chvályhodné, ale již zastaralá verze může s sebou do budoucnosti nést velké bezpečnostní riziko. Upgrade na verzi 2.5 nebo 3.0 bude proto časem nezbytný. Stránky jsou postavené na šabloně, která je určena pro noviny nebo magazíny. Web je plný informací a je dotažen do dokonalosti, ale je velmi limitován starší verzí Joomly, a tak již nestačí na jiné obce. Nové stránky postavené na Joomla 3.0 by se stejnou pečlivostí, která byla věnována těmto stránkám, byly na špici. Webová prezentace obce Drachkov postavená na open-source Wordpress na první pohled nezaujme, protože je zpracována ne na hranici možností tohoto CMS. Jak po designové, tak po funkční stránce. Elektronické služby zcela chybí a některé jsou navíc – média – zpravodajství – odkaz na idnes. Hodně povinných informací chybí – úřední deska, usnesení zastupitelstva, nebo jsou velmi těžko dosažitelné. Stránky se potřebují inspirovat „konkurencí“. Zatím působí hodně amatérským dojmem. Stejně jako Bohušov i Mezouň založila webové stránky na open-source Joomla 1.5 a měla by je do budoucna upgradovat. Design je strohý, ale přehledný. Občan nebo návštěvník na webu najde snadno mnoho informací. Pokud by se obec rozhodla přejít na novější verzi Joomla 2.5–3.0, jistě by nabídla i mnoho vylepšení, která s sebou tyto verze a rozšíření nesou. Web obce Mokré je oproti konkurenci velmi hezky graficky zpracován, ale informací je hodně a některé bannery nejsou úplně vkusně do stránek zakomponovány. Přehledné členění stránek a funkční elektronické služby umožňují příjemně zde strávit čas. Pozitivem je výborná zjednodušená verze například pro seniory. K dokonalosti pak chybí jen více elektronických služeb. Stránky obce Pelechy jsou postavené na CMS Joomla 2.5, ale potenciál tohoto systému nevyužívají. Bohužel vypadají jako dílo nadšence, který se teprve tento CMS učí. Špatně nastavený .htaccess na SEO url adresy je toho prvním příkladem. Nevhodně postavená základní strana, anglické překlady některých komponent a modulů, špatné sloupcování některých sekcí (obecní vyhlášky) a další neduhy srážejí tyto stránky na zatím ne příliš povedené dílo, které potřebuje ještě dotáhnout.

Jiří Vích
: Trendový rozdíl mezi městskými a vesnickými portály je znatelný. Zatímco na vesnicích sahají po volně dostupných redakčních systémech, které v případě potřeb mírně upraví, města volí řešení stavěná na míru. Za povšimnutí stojí, že i v době masivního rozšíření informačních RSS zdrojů, touto funkcí nedisponují portály měst Chropyně, Šluknov a vesnice Pelechy. Obce sledují návštěvníky pomocí analytických nástrojů, díky čemuž mohou provádět nejrůznější analýzy přístupů a odhalit případná úskalí a stinné stránky svých portálů. Většina obcí používá oblíbený nástroj Google Analytics. Chropyně krom toho využívá i analytický nástroj Piwik.org, z čehož usuzuji, že klade důraz na zpětnou vazbu od uživatelů. Drachkov, Mezouň a Pelechy analytické nástroje nepoužívají. Překvapilo mě, že všechny portály používají takzvané friendly URL – adresa stránek i podstránek je složena z čitelných znaků. Toto vylepšení uvítá nejen návštěvník, ale i internetový vyhledávač. Oproti tomu většina portálů má problém se sémantikou. Přitom ta je důležitá i z toho důvodu, aby uživatele se zrakovým či jiným handicapem dokázaly speciální nástroje dobře navigovat. Například Bohušov chybuje ve struktuře nadpisů. Běžný uživatel to nepozná, ale internetový vyhledávač ano a může to mít negativní vliv na zobrazování stránky na horních příčkách při vyhledávání. Drachkov sice správně strukturuje nadpisy, ale nemá vyplněny základní informace pro vyhledávače, jako jsou klíčová slova, titulek a podobně. V této kategorii nejvíce obstál portál Chropyně. Suchdol nad Lužnic í využil populární službu Google Translate a umožňuje tak uživatelům jedním kliknutím přeložit obsah do všech světových jazyků během pár sekund. Pelechy využily služeb Google kalendáře, který má jejich web vložený na první straně a vkládá do něho důležitá data, například o svozu popelnic nebo o kulturních akcích. Některé portály vesnic nabízejí ovládací prvky pro dynamickou změnu velikosti písma, což ocení zejména starší občané. Studénka využívá nejrůznější animované prvky, které zvyšují prožitek během prohlížení. Většina měst i vesnic má profil, na sociálních sítích, což hodnotím velmi kladně.

Miloš Hazdra
: Webové stránky jsem otestoval podle pěti měřitelných kritérií. Při celkovém hodnocení tak může web získat maximálně 10 bodů za každý okruh, ztráta bodů podle procent, chyb, v případě možností ANO či NE je 10 nebo 0 bodů. Při hodnocení jsem využil veřejně dostupné online nástroje, jako jsou mxtoolbox.com nebo ipv6-test.com. Z hlediska nových trendů posuzuji hlavně body 4 a 5, zejména bod 4. Webové prezentace, které nemají responzivní design jsou dnes prakticky předem určené k přestavbě, což jsou neoddiskutovatelná čísla. Zkrátka, převládá zobrazování na mobilních zařízeních, jako jsou tablety či chytré telefony.
 

Kritéria

1. SEO optimalizace, chyby v kódu, zpětné odkazy (procentuální výsledek online testu).
2. „Zdraví“ domény (takzvaný domain health, ssl certifikát, blacklisty, výskyt počtu chyb).
3. IPv6 ready (připravenost obsahu na IPv6 – ANO, NE).
4. Responsivní design (ANO, NE).
5. Socializace stránek (index socializace – procentuální výsledek testu, vazba na sociální a komunitní sítě).
 

Kategorie Město

Celkový rate Počet chyb    IP v6 ready Responzivní
design
 
Socializace
stránek
 

Celkový
počet bodů

Chropyně 54% (body 5)

 
 3 (body 7)
 
NE (body 0)
 
NE (body 0)
 
25 % (body 2,5) 14,5
Roztoky 46% (body 4,5)
 
1 (body 9)
 
NE (body 0)
 
NE (body 0)
 
26 % (body 2,5) 16
Studénka   39% (body 4)
 
1 (body 9)
 
NE (body 0)
 
NE (body 0)
 
11 % (body 1) 14
Suchdol nad Lužnicí
 
58% (body 5,5)
 
3 (body 7)
 
NE (body 0)
 
NE (body 0)
 
31 % (body 3)  15,5
Šluknov  61% (body 6)
 
4 (body 6)
 
NE (body 0)
 
 NE (body 0)
 
13 % (body 1) 13
Kategorie Vesnice a Městys
 
Celkový rate Počet chyb IP v6 ready Responzivní design
 
Socializace
stránek
 
Celkový počet bodů
Bohušov  34,5% (body 3)
 
1 (body 9)
 
NE (body 0)
 
NE (body 0)
 
10 % (body 1) 13
Drachkov 26% (body 7,5)
 
1 (body 9)
 
NE (body 0)
 
ANO (body 10)
 
16 % (body 1,5) 28
Mezouň 54% (body 5)
 
2(body 8)
 
NE
(body 0)
 
NE
(body 0)
 
10 %
(body 1)
14
Mokré  49% (body 4,5)
 
1 (body 9)
 
 NE (body 0)
 
NE (body 0)
 
2 % (body 0) 13,5
Pelechy   24% (body 2) 1 (body 9) NE (body 0)  NE (body 0)
 
2 % (body 0) 11
 
 připravila Ivana Jungová
 

Hodnocení porotců

Technická stránka a nové trendy
Kategorie Vesnice a Městys
Miloš Hazdra: 1. Drachkov, 2. Mezouň, 3. Mokré, 4. Bohušov, 5. Pelechy
Martin Strnad: 1. Mokré, 2. Mezouň, 3. Bohušov, 4. Pelechy, 5. Drachkov
Jiří Vích: 1. Mezouň, 2. Pelechy, 3. Mokré, 4. Bohušov, 5. Drachkov
 
Kategorie Město                                                                
Miloš Hazdra: 1. Roztoky, 2. Suchdol nad Lužnicí, 3. Chropyně, 4. Studénka, 5. Šluknov
Martin Strnad: 1. Studénka, 2. Suchdol nad Lužnicí, 3. Chropyně, 4. Šluknov, 5. Roztoky
Jiří Vích: 1. Studénka, 2. Chropyně, 3. Suchdol nad Lužnicí, 4. Roztoky, 5. Šluknov

 

vytisknout  e-mailem