Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Originalita měst a obcí: Nač zbytečně papírovat, když to lze provést elegantně

Z pohledu informací o veřejné správě a elektronických služeb se na weby podívali Kamil Válek, tajemník Městského úřadu Uherský Brod, Václav Sýkora, tajemník Městského úřadu Cheb a Hana Haubertová, vedoucí odboru školství a kanceláře úřadu Jesenice.
 

Města, Vesnice a Městys 

 
Kamil Válek: Z měst bych vyzdvihnul stránky Chropyně, které jsou díky dobře navržené struktuře pro uživatele intuitivní, a také přehledný web Studénky, kde je vidět snaha o poskytnutí maxima informací. A jaké byly vidět elektronické služby? Roztoky nabízí ePodatelnu, hlášení závad (bez mapy), ale také informace o projektech rekonstrukce roztockých ulic, které jsou sice prezentované formou statického seznamu, ale považuji je za velmi zajímavé pro občany. U Šluknova jsou k dispozici ePodatelna, eZakazky a formuláře, ty jsou však pouze ve formátu PDF. Také u Studénky naleznete eZakazky, navíc má občan možnost sledovat přímý přenos ze zasedání zastupitelstva. U obcí stojí za zmínku TV video či Trasa k nám/od nás v Bohušově a informace o počasí v Drachkově. Z mého pohledu nejzajímavější službu má aplikovanou na svých stránkách obec Pelechy. Velmi pěkně zde zapracovali a využívají vazbu na jiné elektronické služby – v podobě Google Kalendáře, přestože skoro prázdného, či integrované vazby na Facebook a Instagram. Neméně pozoruhodná je i služba obce Mezouň – ohlášení krátkodobého záboru online – hlavně ve vazbě na informaci, že takovýto veřejný zábor není pro občany s trvalým pobytem v Mezouni a podnikatele se sídlem nebo místem podnikání v této obci zpoplatněný a stačí ho tedy pouze řádně nahlásit. Nač zbytečně papírovat, když to lze takto elegantně...
 
Václav Sýkora: V kategorii Města bylo hodnocení ještě těžší, protože všechna města vyhovují požadavkům na rozsah poskytovaných informací o veřejné správě. U města Šluknov oceňuji příjemný vzhled a přehlednost, Facebook, informace o životě ve městě i informace pro turisty, přístupnou kroniku města, Šluknovské noviny. U města Suchdol nad Lužnicí oceňuji zajímavost grafického řešení, ale pokud jsem porovnával informace o veřejné správě, na jiných webech jsem jich našel víc, byly aktuálnější a nabízejí i více formulářů pro občany, proto se Suchdol nad Lužnicí v mém hodnocení dostal na poslední místo. U obce Mokré oceňuji komplexní informace o veřejné správě včetně povinně zveřejňovaných informací, rozpočtu obce, návodu na řešení životních situací. Stránky jsou aktuální a přinášejí kromě potřebných informací o činnosti orgánů obce i spoustu zpráv o životě v obci. Pro tuto kategorii obcí jsou obsah i zpracování téměř nevídané. U obce Drachkov bych ocenil víc aktualit (v sekci Nejnovější příspěvky je ten nejnovější z 23. 12. 2013) a nabídku formulářů pro občany. Vzhled stránek mne neoslovil.
 
Hana Haubertová: Při prohledávání jednotlivých webových stránek v kategorii Města jsou na první pohled zřejmé obrovské rozdíly v pojetí a zpracování oficiálních stránek zejména v naplněnosti informacemi a umístěním jednotlivých dokumentů tam, kde by je uživatel hledal a hlavně měl nalézt. Z mého hodnocení vychází jako jednoznačně nejlepší oficiální stránky města Studénka, které jsou zpracované přehledně a jsou opravdu velmi dobře rozdělené tak, aby uživatel stránek rychle a jasně našel potřebnou informaci. Chválím zejména uvedené Organizační schéma s přehlednou organizační strukturou, včetně zobrazení plánu úřadu s jednotlivými kancelářemi, dále dostupnost důležitých informací, dokumentů a formulářů. Oficiální webové stránky města Studénka, jako jediné oficiální webové stránky hodnocených měst, měly v pořádku všechny oblasti povinně zveřejňovaných informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Hned jako další zdařilé stránky bych i přes některé nedostatky uvedla oficiální stránky města Chropyně. Také v kategorii Vesnice, Městys jsem zaznamenala mezi jednotlivými stránkami propastné rozdíly. Od naprosto výborných, kterými by se mohla inspirovat některá města, až po opravdové propadáky, které se ani nedají označit jako oficiální webové stránky. Na prvním místě je z mého pohledu jednoznačně obec Mokré, kde funkci vše v jednom, včetně webmastera, vykonává paní účetní, která má mou poklonu. Naplněnost, přehlednost a kvalita informací si zaslouží velkou pochvalu. V těsném závěsu za obcí Mokré je určitě Mezouň, kde kladně hodnotím zejména záložku Praktické informace – Czech POINT, potřebuji vyřídit, lékaři, jízdní řády.
 
připravila Ivana Jungová
 

Hodnocení porotců v kategorii Města: Informace o veřejné správě a elektronické služby 

Hana Haubertová: 1. Studénka, 2. Chropyně, 3. Suchdol nad Lužnicí, 4. Roztoky, 5. Šluknov
Václav Sýkora: 1. Šluknov, 2. Roztoky, 3. Studénka, 4. Chropyně, 5. Suchdol nad Lužnicí
Kamil Válek: 1. Studénka, 2. Šluknov, 3. Chropyně, 4. Roztoky, 5. Suchdol nad Lužnicí

Hodnocení porotců v kategorii Vesnice a Městys: Informace o veřejné správě a elektronické služby 

Hana Haubertová: 1. Mokré, 2. Mezouň, 3. Drachkov, 4. Bohušov, 5. Pelechy
Václav Sýkora: 1. Mokré, 2. Mezouň, 3. Pelechy, 4. Bohušov, 5. Drachkov
Kamil Válek: 1. Pelechy, 2. Mezouň, 3. Bohušov, 4. Mokré, 5. Drachkov

 

vytisknout  e-mailem