Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Originalita měst a obcí: Kde si počtete a který web vsadil na jednoduchost?

Deset stránek měst a obcí se v prvním kole soutěže Parádní web podrobuje hodnocení dvanácti porotců. Pokračujeme v hodnocení z minulého čísla podle kritéria Design a přehlednost.
 

Vesnice a Městys

Bohušov
Hynek Beran: Jednoduchá grafika je vhodně sladěná, vychází z možností šablony použitého redakčního systému. Přehlednost webu už je trochu horší – stránka je rozdělena do více sloupců a boční oblast menu (nechá-li se tomu tak říkat) zrovna tak.
Jana Žampová: Web je přehledný, dokumenty jsou logicky členěné, avšak úřad o své činnosti málo informuje. Nenašla jsem informace o poplatcích, či kdy zasedá zastupitelstvo. Na grafice není co hodnotit, web působí spíše zpravodajským dojmem. Možná by stálo za úvahu dát do titulky nějaké foto obce nebo mapku, kde se nachází.
Marek Přecechtěl: Obecní stránky Bohušova působí velmi moderně, minimalisticky a neokoukaně. Jedinou pihou na jinak konzistentním vybroušeném vzhledu úvodní strany je vyhledávací pole Firmy v obci, které nekoresponduje se zbytkem prezentace. Hlavní barvou stránek je bílá, doplněná černou a tmavě modrou z obecního erbu. Na menší nelogičnost v navigaci narazíte při prohlížení výpisu příspěvků, například dle kategorie, u něhož nefunguje proklik na vybraný článek přes jeho název, ačkoliv na úvodní straně či jinde tato funkcionalita je.
 
Drachkov
Hynek Beran: V jednoduchosti je síla. Grafika výborně sladěná, celý web přehledný.
Jana Žampová: Web, až na pár výjimek, jakoby se zastavil v roce 2013. Kalendář akcí nefunguje či není naplněn událostmi, ačkoliv jsou některé inzerované na webu formou letáku. Menu v pravém sloupci je trochu nenápadné, avšak některé odkazy stejně znějící jako v horním vodorovném menu nejsou totožné. Navrhovala bych sloučit je do jednoho menu a pravý pruh využít na aktuality. Nedozvěděla jsem se plán jednání zastupitelstva obce, nenašla jsem konkrétní informace o poplatcích, například kolik se platí za psa či odpad.
Marek Přecechtěl: Tvůrce webových stránek obce Drachkov vsadil na šablonu Esplanade, což nebyla vhodná volba. Drtivá většina obecních a městských webů má na úvodní straně tu delší či kratší seznam aktualit, výpis z úřední desky. Drachkov se omezil na tři nejnovější nedatované odkazy posledních příspěvků s velkou fotografií obce, která nepřímo duplikuje fotografii ze záhlaví stránek. Obrovské vertikální menu supluje mapu stránek. Použitá webová šablona najde své využití spíše u osobních blogů.
 
Mezouň
Hynek Beran: Web je přehledný a využívá jednoduchou grafiku. Jen bych vytknul, na první pohled do očí bijící, slovíčko HOME v menu. Přeci jenom se jedná o českou obec.
Jana Žampová: Web by si zasloužil možná „veselejší“ design, ale stránky jsou i tak uživatelsky příjemné a informace jsou přehledně členěné. Líbí se mně například E-archiv s digitalizovanými kronikami nebo popis místních názvů. Informací je na webu hodně, vše, co jsem potřebovala najít, jsem téměř okamžitě našla.
Marek Přecechtěl: Graficky střízlivé webové stránky obce Mezouň kazí nedotažená sazba novinek na úvodní straně. Kontrastní, téměř černobílá šablona webu s horizontální navigací plní svou funkci. V diskusi na stránkách se bohužel dočteme o časté kritice aktuálnosti zveřejňovaných informací – což je škoda. Některé části prezentace nemají stejnou šablonu, například fotogalerie.

Mokré
Hynek Beran: Celkově je web přehledný, i když ve spodní polovině úvodní stránky už se můžeme ztratit (vlevo fotografie z akcí, vpravo pozvánky, většinou obrázky a zápatí, odkazy pomocí obrázků). Zkrátka na můj vkus příliš mnoho obrázků. Grafika mě neupoutala, vše je až moc laděno do terakotové barvy.
Jana Žampová: Web obsahuje velké množství informací, obec opravdu o své činnosti a o místním dění informuje. Pouze titulní stránka je přeplněná, zbytečně dlouhá a graficky nesjednocená. Našla jsem všechny informace, které jsem hledala.
Marek Přecechtěl: Prezentace obce Mokré po grafické stránce působí vybledle, nevýrazně. V použité zastaralé šabloně je obrovské množství různých sdělení, která se neustále opakují na všech stránkách webu, což vede k nepřehlednosti a ke špatnému soustředění na vlastní obsah. Přitom si jinak na stránkách rádi počtete – akce, životní prostředí, turistika, rodný kraj Františka Kupky…
 
Pelechy
Hynek Beran: Záhlaví je pěkné, přitažlivé až po menu. Vše v odstínech šedi. Potom však následuje promítačka fotografií, která je na můj vkus příliš velká. U 13“ obrazovky zabere hned přibližně sedmdesát procent a následuje kalendář akcí o obdobné velikosti, který je z větší části prázdný. Dále už následuje vcelku přehledný obsah. Celkově bych ještě vytknul vyvěšené dokumenty – naskenované kopie. Proč je nezobrazovat v menších miniaturách, náhledech?
Jana Žampová: Web působí smutně díky šedé škále barev a černobílých fotografií na titulce. Nejcennější část titulky je zabrána pár opakujícími se fotkami a pod nimi se nachází velké kalendárium akcí, které je naplněno téměř jen svozem odpadu, přičemž další akce obec inzeruje třeba na Facebooku. Svislé a vodorovné menu se zbytečně duplikuje, stačilo by zvolit jeden typ menu. Web není zcela optimalizovaný, některé stránky se zobrazují nekorektně, například v části Úřední deska. Nenašla jsem plán jednání zastupitelstva, nebo informace o poplatcích.
Marek Přecechtěl: Prezentace obce Pelechy mi přijde dost rozporuplná. Řada prvků je vcelku povedená a funkční – třeba prezentace fotografií na úvodní straně, horizontální víceúrovňová navigace, využívání Google Kalendáře, sociální sítě, ale už si tvůrci nedali moc práce se společným grafickým stylem jednotlivých částí a co hůř, s vlastním obsahem. Například jeden ze stěžejních dokumentů obce: Závěrečný účet – jde o naskenovanou jedenáctistránkovou fotogalerii vloženou (jako obrázek) přímo do textu příspěvku, samozřejmě bez jakékoliv možnosti vyhledávání v naskenovaném textu. Pokud by u textu byl i vložený PDF soubor generovaný přímo aplikací, ve které obec zpracovávala závěrečný účet, pak by se jistě zvýšila užitná hodnota pro další čtenáře stránek. Tímto způsobem jsou bohužel řešeny i další úřední dokumenty.
 
 

 

Za parádou: Hodnotí pro vás Evžen Vaněk

Originalita 

Web města Suchdol nad Lužnicí je originální svým nevšedním barevným řešením, moderní velkou navigací přizpůsobenou tabletům a rovněž řadou online služeb včetně sociálních sítí a překladatelských služeb serveru Google. Podrobné turistické informace jsou umístěné na samostatném webu. Příjemně řešené publikační prostředí stránek města Studénka umožňuje dobrou čitelnost a orientaci i ve větším množství úvodních informací. Originalitou je řád a čistota. Z online služeb je to zasílání SMS zpráv na základě přihlášení k odběru. Šluknov se na úvodní stránce prezentuje video vizitkou a podrobným kalendářem akcí a množstvím aktualit. Originalitou se web přibližuje spíše ke klasickým prezentacím využívajícím ověřená webová řešení. Web města Chropyně nabízí v záhlaví členění informací pro občany a návštěvníky města. Originální je preference vydávaného městského Zpravodaje i fotografie čelních představitelů města. Nápaditost stránek města Roztoky spočívá především v neobvyklé animaci posuvné záložky hlavní navigace a výrazným řešením nadpisů.
 
Originalita webu obce Pelechy spočívá v jednoduchosti a přehlednosti. Neformální fotografie zapisovatele volební komise v sousedství veřejné vyhlášky působí ve výsledku tak, že úvodní stránka je nejen klasicky úřední, ale současně i lidsky přívětivá. Web obce Drachkov nabízí uživatelům nejčastěji hledaná aktivní klíčová slova, přes která se návštěvník rychle dostane k nejnavštěvovanějším stránkám. Nápadité je pomocné vertikální menu částečně skryté v levé liště prohlížeče. Obec Mezouň je překvapivě aktivní na dobře navrženém diskuzním fóru. Originální jsou i publikované praktické informace s velmi podrobnou strukturou a informacemi pro každodenní život. Originálním řešením v rámci webu obce Bohušov jsou dva samostatné portály, jeden z nich je prezentací obce, druhý pak informačního centra s turistickými informacemi. Online anketa, pranostiky, bohatý obsah a skvělá kronika s velkým množstvím informací jsou na úvodní stránce obce Mokré opravdu originální. Nebývá častým jevem, že k dispozici je i zjednodušená verze webu a už vůbec ne, že je obsah monitorován Národní knihovnou České republiky.
 

Design

V poměrně strohém záhlaví webu města Suchdol nad Lužnic í vyniká dobře barevně odlišená navigace. Formátování obsahu je umístěné do výrazných bloků se zaoblenými rohy a je v celém rozsahu webu konzistentní. Design stránek města Studénka je dobře barevně i prostorově navržen. Rozložení informací napomáhá jejich čitelnosti. Formátování obsahu pak důsledně a v jednom duchu prostupuje všemi stránkami prezentace. Web města Šluknova využívá ověřený třísloupcový model, i když s příjemným barevným řešením. Design úvodní stránky narušuje velké množství různobarevných log a symbolů, které skrývají odkazy na další instituce a organizace. Zdařilá grafika stránek města Chropyně vyniká velmi dobrou navigací a vytváří dobré prostředí pro přehledně uspořádané informace. Design městského webu Roztok je zajímavý pojetím hlavní navigace zvýrazňované posuvnou animací záložky. Nadmíru výrazně kontrastní řešení je zřejmé z barevného řešení nadpisů.

Obec Pelechy zvolila překvapivě jednoduchý, moderní a účelný design, který akcentuje přehledně publikovaný obsah, který je dobře čitelný i na tabletech. Design webu obce Drachkov spadá do kategorie moderně řešených prezentací. Je postaven na jednoduché konstrukci s výraznými fotografiemi obce. Formátování obsahu je velmi čitelné a příjemné. Grafika je důsledně promítnuta do všech částí webu. Design stránek obce Mezouň se nevymyká klasickému řešení. Výrazná tmavě šedá navigace v kombinaci s černobílou fotografií v záhlaví působí zbytečně posmutnělým dojmem. Layout s dobře čitelným obsahem je udržen v rámci celého webu. Grafika prezentace obce Bohušov je především na úvodní straně hodně členěná do boků a evokuje vzhled internetových novin. Formátování na dalších stránkách už je čitelnější a je jednotné v rámci celého webu. Portál informačního centra už je méně novinářský a více výraznější. Běžný design obce Mokré dokáže v sobě pojmout poměrně přehledně hodně informací, kterým dává vyniknout. Za úspěchem webu stojí především jeho obsah.
 

Nápady a multimédia

Na webu města Suchdol nad Lužnic í je překvapivě dobře a podrobně řešeno zobrazování informací o počasí i vkusné zpracování vícejazyčných mutací prezentace. Na turistickém portále jsou nápaditě a pěkně ztvárněny lokalizace subjektů na online mapových podkladech Google. Stránky města Studénka jsou příjemné i svým multimediálním obsahem. Nechybí klasické fotogalerie a videa, ale prezentována je i místní televizní stanice. Nápadité je zpracování a množství grafických ikon, které obsah a navigaci webu důsledně doplňují. Web města Šluknova využívá ve velké míře fotogalerie, které se ale zobrazují v nových oknech bez možnosti přímého návratu zpět. Současně jsou designově vytržené z grafiky městského webu. Z multimédií využívají stránky města Chropyně klasické fotogalerie. Dobrá řešení jsou zveřejňování odpovědí na položené otázky, možnost přihlásit se k elektronickému odběru informací a akcent na sociální služby města. Zajímavě pojatá je na webu města Roztoky sekce online časopisu Odraz. Oživením je odkaz na facebookový profil města a nabízený RSS kanál. Fotogalerie nejsou na webu příliš akcentované, a tím pádem ani aktuální.

U obce Pelechy příjemně překvapuje nenásilné napojení na sociální sítě, doprovázené fotografiemi i videozáznamy z pestrého společenského života. Drachkov používá videosekvence prozíravě publikované přes službu YouTube. Fotogalerie už je bohužel v jiném designu, ale doslova nabitá fotografiemi, včetně historických. U obce Mezouň je velmi dobrou, byť ne příliš akcentovanou, službou drobná horní horizontální navigace, která umožňuje návštěvníkům přímý přístup k důležitým informacím. Kromě video a fotogalerií je zajímavá i audiogalerie a pěkné letecké panorama obce. Obzvláště na webu informačního centra Bohušov ice je soustředěný multimediální obsah včetně fotogalerií a online počasí. Četná videa z YouTube a fotogalerie jsou ale i na oficiálních stránkách obce. Přínosná je možnost uživatelské změny velikosti písma. Web obce Mokré byl oceněný veřejností v rámci soutěže Zlatý erb. Informace o životě obce jsou impozantní a dominantní stránkou prezentace. Dobrým nápadem je i možnost pro občany nechat si pod doménou obce zřídit bezplatně osobní stránky. Fotogalerie je pravidelně doplňována od roku 1996.
 

Hodnocení porotců

Design a přehlednost
Města

Hynek Beran: 1. Roztoky, 2. Studénka, 3. Suchdol nad Lužnicí, 4. Chropyně, 5. Šluknov
Marek Přecechtěl:1. Studénka, 2. Šluknov, 3. Roztoky, 4. Chropyně, 5. Suchdol nad Lužnicí
Evžen Vaněk: 1. Suchdol na Lužnicí, 2. Studénka, 3. Šluknov, 4. Chropyně, 5. Roztoky
Jana Žampová: 1. Roztoky, 2. Chropyně, 3. Šluknov, 4. Studénka, 5. Suchdol nad Lužnicí

Vesnice a Městys 

Hynek Beran: 1. Drachkov, 2. Mezouň, 3. Bohušov, 4. Mokré, 5. Pelechy
Marek Přecechtěl: 1. Bohušov, 2. Mokré, 3. Mezouň, 4. Drachkov, 5. Pelechy
Evžen Vaněk: 1. Pelechy, 2. Drachkov, 3. Mezouň, 4. Bohušov, 5. Mokré
Jana Žampová: 1. Mokré, 2. Mezouň, 3. Bohušov, 4. Drachkov, 5. Pelechy

 

vytisknout  e-mailem