Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Olympijské hry za 100 dní

Za 100 dní začnou v Londýně XXX. letní olympijské hry. Tohoto sportovního svátku se zúčastní i sportovci Centra sportu Ministerstva vnitra. 

Sportovci, které sportovní svazy navrhují k účasti na OH 2012, musí splňovat kvalifikační kritéria stanovená mezinárodními sportovními federacemi (MSF) a mezinárodním olympijským výborem (MOV).
 
Jak se mohou sportovci na letní OH v Londýně kvalifikovat
V individuálních sportech se sportovec může kvalifikovat přímo na mistrovských soutěžích ME, MS nebo ve vypsaných kvalifikacích MSF. Ty mohou mít charakter jednorázové kvalifikace nebo opakovaných soutěží. V některých sportech rozhoduje o jmenovité nominaci redukované pořadí v celosvětovém žebříčku (např. v tenisu).
 
Dalším typem je kvalifikace prostřednictvím zisku tzv. kvótovaných míst (např. ve střelectví), kdy svaz nominuje své nejlepší sportovce v počtu shodném s počtem vybojovaných kvót v příslušných disciplínách.
 
Naši sportovci mohou být také pozváni k účasti na OH 2012 svojí MSF, např. v případě, že náš sportovní svaz nezíská žádné místo v kvalifikačních soutěžích na OH, popř. při přerozdělování nevyužitých kvalifikačních míst jinými národními olympijskými výbory.
 
V případě, že sportovní svaz nevyužije získané kvalifikační místo (tzv. na jméno či na základě splněné kvóty) z důvodů zranění, výrazného poklesu sportovní výkonnosti, nezájmu reprezentovat na OH aj., musí o tom neprodleně informovat Český olympijský výbor (ČOV).
 
Sportovní svazy atletiky a plaveckých sportů navrhují sportovce na základě splnění výkonnostních limitů, které vycházejí z limitů MOV. Tyto limity musí být dosaženy v souladu se zněním zásad a podmínek, dohodnutých mezi svazy atletiky, plaveckých sportů a ČOV.
 
 
Centrum sportu MV 18. 4. 2012

vytisknout  e-mailem