Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odbor zdravotnického zabezpečení

  1. Činnost odboru
  2. Kontakty

Ředitel: Mgr. Jiří Toman

Sídlo: Ministerstvo vnitra ČR, Lhotecká 559/7, 143 01 Praha 4
Poštovní adresa: Ministerstvo vnitra ČR, poštovní schránka 21/OZZ, 170 34 Praha 7

Telefon: 974 827 551
Fax: 974 827 205
E-mail: ozzmv@mvcr.cz

Ministerstvo vnitra vykonává státní správu na úrovni ústředního orgánu státní správy i v oborech, které jinak spadají do věcné působnosti jiných ústředních orgánů.

V daném případě jde o působnost Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zemědělství ve vymezeném rozsahu, kdy byla příslušnými zákony dána Ministerstvu vnitra pravomoc upravit si organizaci a výkon zdravotnických služeb a veterinární péče v útvarech a zařízeních v působnosti rezortu MV (vlastního rezortu).

Rezortní zdravotnictví poskytuje příslušníkům PČR a příslušníkům HZS zejména pracovně-lékařské služby, neodkladnou lékařskou péči, hygienickou a protiepidemickou péči, dále provádí zdravotnické zabezpečení služebních činností, zdravotnickou přípravu a zdravotní výchovu policistů, hasičů a zaměstnanců.

Rezortní zdravotnictví dále poskytuje pracovně-lékařské služby zaměstnancům Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, Ministerstva vnitra, organizačních složek státu a státních příspěvkových organizací zřízených Ministerstvem vnitra k plnění úkolů v oboru své působnosti. Pracovně-lékařské služby může poskytovat též zaměstnancům dalších organizací na smluvním základě.

Ve struktuře zdravotnického zabezpečení je začleněna i veterinární služba, která zabezpečuje státní veterinární dozor v zákonem vymezeném rozsahu, preventivní a léčebnou péči o služební zvířata, veterinární přípravu příslušníků policie - specialistů v oboru služební kynologie a jízdní policie.

Rezortní zdravotnictví rovněž plní úkoly na úseku zdravotnického a veterinárního zabezpečení při krizových situacích, vyhlášení nouzového stavu, stavu ohrožení státu, nebo válečného stavu.

Odbor zdravotnického zabezpečení je zastřešujícím metodickým a ve vymezeném rozsahu i řídícím orgánem.
 

vytisknout  e-mailem