Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odborná komise ministra vnitra prezentovala své návrhy na systémové změny v PČR

Dnes, 14. října 2011, seznámil předseda odborné komise ministra vnitra plk. Oldřich Tomášek vedení ministerstva vnitra a Policie ČR se závěry této komise a s návrhy na systémové změny v PČR, které mají vést ke snížení počtu řídících pracovních míst policistů a k posílení přímého výkonu služby, především v oblasti pořádkové, dopravní, cizinecké a kriminální policie. 

Výstupem komise jsou konkrétní návrhy v pěti klíčových oblastech:
  • Systemizace pracovních míst územních odborů, městských, obvodních a krajských ředitelství
  • Systemizace a další organizace celorepublikových útvarů včetně cizinecké policie a letecké služby
  • Systemizace pracovních míst Policejního prezidia
  • Policejní školství
  • Ekonomika policie
 
Detailní podoba závěrů byla předložena vedení MV a PČR s tím, že výstupy budou zhodnoceny z hlediska personálních, ekonomických a legislativních dopadů. V návaznosti na klíčové oblasti vzniknou odborné pracovní týmy, které poté předloží konkrétní harmonogram prací s tím, že k prvním změnám by mělo dojít již k 1. lednu 2012.
 
„Ve výstupech této komise není nic, s čím bych zásadně nesouhlasil. Je nutné, aby byla dokončena reforma policie tak, aby byla policie skutečně co nejblíže občanům a aby poskytovala tu nejlepší možnou službu i s ohledem na ekonomickou realitu naší země a celé Evropy. Naší prioritou je odstranění zbytných a duplicitních činností, zeštíhlení řídících struktur a maximální podpora přímého výkonu služby s důrazem na konkrétní velitelskou zodpovědnost. Navrhovaná rušení pracovních míst se nebudou týkat žádného policisty v přímém výkonu služby. Nalezené úspory budou použity na posílení služby v problémových lokalitách v rámci celé ČR, např. na Šluknovsku,“ řekl po jednání ministr vnitra Jan Kubice.
 
Výstupem komise jsou konkrétní návrhy na redukci počtu manažerských pozic v řídících strukturách policie s cílem posunout tyto příslušníky na místa v přímém výkonu služby, zcivilnění některých pozic mimo přímý výkon služby a změny ve strukturách policejních útvarů s cílem zvýšit efektivitu a snížit ekonomickou náročnost.
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru a tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem