Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ocenění nejlepším hasičům byla rozdána

Sedm skleněných hasičských přileb již zná své majitele. Ve čtvrtek 19. dubna 2018 se konalo slavnostní vyhlášení výsledků sportovní ankety Mistr HZS ČR a předání skleněných trofejí v podobě hasičských přileb nejlepším příslušníkům HZS ČR v rámci profesní ankety Hasič roku 2017. 

Sportovec roku
Nejprve generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba ocenil titulem Mistr HZS ČR vítěze a vítězná družstva hasičských mistrovství České republiky v nohejbalu, volejbalu, disciplínách TFA (Toughest Firefighter Alive) a v požárním sportu za rok 2017. Vítězové jednotlivých sportovních disciplín si převzali diplomy a nově také stužky, které mohou nosit na sakách služebních stejnokrojů.

Dále byly předány putovní poháry generálního ředitele novým vítězům Velké ceny v požárním útoku HZS krajů a HZS podniků, vítězi Českého poháru ve dvojboji a vítězi Českého poháru v disciplínách TFA.  Zatímco družstvo HZS Zlínského kraje je již dvacátým držitelem putovního poháru v požárním útoku, poháry za dvojboj a požární útok byly předány letos teprve po šesté. Na závěr předávání sportovních ocenění generální ředitel poděkoval všem sportovcům za vzornou reprezentaci HZS ČR v zahraničí a za získání mnoha cenných kovů.

Hasič roku
V druhé části večera generální ředitel HZS ČR spolu s prvním náměstkem ministra vnitra JUDr. Jiřím Nováčkem předali ocenění nejlepším profesionálním hasičům, nejzkušenějším velitelům či vedoucím a nejlepším zaměstnancům sboru. Dále byly oceněny náročné zásahy, nově vzniklé hasičské projekty a úspěšné pracovní kolektivy.

Ocenění Hasič roku si odnesla psycholožka kpt. PhDr. Eva Biedermannová z HZS Středočeského kraje, která jen za minulý rok poskytla posttraumatickou a psychosociální péči 56 lidem zasaženým mimořádnou událostí. Kapitánka Biedermannová kromě toho publikuje mnoho odborných článků, přednáší na vysokých školách a podílí se na řadě českých i mezinárodních projektů.

Skleněnou přilbu za prvenství v kategorii Velitel/vedoucí roku si převzal plk. Dr. Ing. Zdeněk Hanuška z MV-generálního ředitelství HZS ČR, který se zasloužil o zpracování studií proveditelnosti IOP a byl věcným gestorem mnoha evropských projektů.  

V kategorii zaměstnanec HZS ČR hlasovalo nejvíce hodnotitelů pro paní Eriku Královou z MV-generálního ředitelství HZS ČR, která výrazně přispěla k zavedení systému příjmu žádostí obcí o dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů.

Nejnáročnějším zásahem byl zvolen hasební zásah u požáru v objektu družstva pro chemickou výrobu v Liberci, který byl i přes extrémní náročnost lokalizován do 120 min od nahlášení, a to jen díky správnému rozhodnutí velitele a osobní statečnosti zasahujících hasičů.

Projektem roku byla vyhlášena publikace pro slabozraké a nevidomé žáky ZŠ a SŠ „Jak se chovat při mimořádné události“, jejímiž autory jsou příslušníci HZS Olomouckého kraje.

Kolektivem roku byli vyhlášeni dvojnásobní mistři HZS ČR ve sportovní disciplíně TFA z HZS Jihočeského kraje, kteří získali i zlatou a stříbrnou medaili na loňském mistrovství světa v Hannoveru.

Do galerie osobností byl uveden pan Jan Žižka z HZS Středočeského kraje, který přispěl k přijetí tzv. balíčku krizového zákonodárství, jenž je základem fungování HZS krajů dodnes.

Anketu Hasič roku vyhlašuje ministr vnitra od roku 2009. Do letošního devátého ročníku ankety zaslali odborníci celkem padesát dva nominací. Slavnostního vyhlašování se zúčastnilo 250 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR (včetně ředitelů jednotlivých hasičských záchranných sborů krajů) a zástupců Ministerstva vnitra.

Medailonky oceněných na 1. – 3. místě ve všech kategoriích ankety Hasič roku ZDE

Záznam celého večera je ke zhlédnutí na https://www.youtube.com/watch?v=ePrGQiD9EL8

Doplňující informace: Skleněné přilby pro nejlepší hasiče

Fotogalerie: Slavnostní vyhlášení výsledků anket Mistr HZS ČR a Hasič roku 2017  


kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

vytisknout  e-mailem