Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa 15/2014

Vyšlo 31. 7. 2014 

Dopisy
Obálka 15 / 2014.jpg
Cesta k původnímu rázu krajiny
Problém stáčení kilometrů
 
Zpravodajství
Vláda: Nominace na eurokomisařku
Zvýšení mezd zaměstnanců v sociálních službách
Senát: Medailon s motivem Johany z Rožmitálu
 
Rozhovor
Tentokrát to není jen hra na zavádění státní služby
Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu
Pokud by byl zákon schválen tak, jak je nyní navržen, pak úředníci, kteří nejsou ve vedoucích funkcích, mají nárok na přijetí do služebního poměru ve dvou různých režimech. Ti, kteří mají tři roky stanovené praxe, budou mít na základě své žádosti nárok na přijetí do služebního poměru a nebudou muset složit úřednickou zkoušku. Ti, kteří nebudou splňovat podmínku tříleté praxe, budou mít dva roky na to, aby zkoušku podstoupili. V tomto případě, takzvaného „překlopení“ do režimu služebního zákona, složí pouze obecnou část zkoušky.
 
Kritika je zčásti oprávněná, ale situace nemá lepší řešení
Radim Bureš, Transparency International ČR
Zákon podle mého názoru nemůže být „rozpočtově neutrální“, jak slyšíme z úst koalice. Zejména nižší pozice řadových pracovníků jsou platově velmi podhodnoceny. Pokud stát chce do budoucna kvalitnější státní správu, bez vyřešení odměňování úředníků se to neobejde. Reforma je přislíbena za dva roky. Tvůrci zákona, ve srovnání s původním návrhem z roku 2002 navíc výrazně seškrtali benefity nabízené státním zaměstnancům. Zákon přitom přinesl další nároky, ať se jedná o kvalifikaci nebo například kárná řízení. Proto by se o nějaké formě benefitů mělo uvažovat. Pokud budeme požadovat zvýšení kvality práce všech státních úřadů, nejen ministerstev, ale například i úřadů práce, katastrálních úřadů, finančních úřadů, není to možné bez postupného zvyšování platového ohodnocení.
 
Téma
Tři vzdělávací projekty
Zdeňka Šilhová, Jana Haklová, Lukáš Jirsa
Institut se již po několik let jako dodavatel vzdělávání, řešitel a koordinátor aktivně zapojuje do vzdělávacích projektů spolufinancovaných evropskými strukturálními fondy.
 
Nadčasové poselství přes Alpy
Marie Jelínková
Také letos v prvním dni jara vypustily děti ze školy v italském Sondalu podle tamní dávné tradice obyčejné balónky. Každý nesl lístek s přáním radosti, míru, pěkného jara a prosbou o potvrzení, kam balónek doletěl. Příznivé vzdušné proudy způsobily, že po několika dnech tři z těchto balónků přistály v ohradě u koní v obci Břežany.
 
Konzultace
Rozkladová komise: vybrané otázky
Petr Kolman
K rozkladu nutno nejprve uvést, že se v českém, respektive československém, právu jedná o dlouhou dobu existující řádný (nikoliv mimořádný) opravný prostředek, jenž se používá u prvoinstančních rozhodnutí, která vydal ústřední správní úřad, ministr, státní tajemník ministerstva nebo vedoucí jiného ústředního správního úřadu.
 
Téma
Štatl hospodské
Jiří Reichl
Jihomoravská metropole již dávno není jen dominantou mnohdy vysmívaného Starobrna. Betélnéj škopek mají na více místech a dokonce přibyl i Bar.
 
Zastavení v Nových Hradech
Zuzana Pacinová
Pod chrámovou věží je rozloženo město, opředené tichem a vzpomínáním. Překrásná radnice s renesančním štítem vyvolává rušnější život minulého času. Odtud byl oznamován začátek jarmarků znamením dřevěné ruky se vztyčeným mečem, zde býval hák, jímž na hodinu bývali v pokutném koši vyzdvihováni pekaři, kteří nedobrou váhou pečiva šidili své zákazníky, vypráví spisovatel Ladislav Stehlík.
 
Místo, které mám rád: Mé Vinohrady
Radoslav Bernat
Historie pražských Vinohrad sahá do druhé poloviny devatenáctého století. Tehdy vznikl projekt zastavění obrovského území, zprvu pod názvem Viničné Hory, později přejmenovaného na Královské Vinohrady.
 
Projekt
Výrazný design
Ivana Jungová
Dnes si představíme kandidáty na Parádní web v kategorii Městys a obce. Daly nám o sobě vědět Dolní Břežany, Opatovice nad Labem, Vrbice a Tisá. Redakce navrhla Vojkovice.
 
Webový aligátor
In flagranti: Hudba
Jiří Chum
Od doby, kdy se film dal do řeči, jde často o to, aby nemluvil příliš.
 
Historie
České a moravské pivovary (87)
Počátky a konec v Počátkách
Pavel Jákl
Nadějný podnik se odmlčel před více než sedmi desítkami let.
 
Památka roku 2013
Upozornit na památky a také je finančně podpořit je cílem soutěže Památka roku 2013, kterou připravilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Národní památkový ústav a Ústav územního rozvoje. Dnes představujeme kostel sv. Kateřiny ve Štramberku a faru v Dašicích.

vytisknout  e-mailem