Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Občané začali masivně využívat elektronické služby státu. V červenci se pomocí eIdentity přihlásili ve více než 1,3 mil. případech

Ministerstvo vnitra zaznamenalo výrazný nárůst využívání elektronických služeb státu občany. Za letošní červenec eviduje více než 1,3 mil. přihlášení pomocí centrální služby eIdentita.cz. To je za poslední tři měsíce nárůst o více než 100 %, meziročně dokonce o 400 %. 

Nejčastěji navštěvovaným je ePortál České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Do pětice dalších frekventovaných patří Portál občana spravovaný Ministerstvem vnitra nebo agendový informační systém Ministerstva průmyslu a obchodu. Ten lidé využívali především v souvislosti s podáváním žádostí o dotace z důvodu covidové pandemie.

Občané se mohou na dálku identifikovat několika různými prostředky. Nejbezpečnější je samozřejmě nová občanka s čipem. Lidé ale mohou využívat i jiné způsoby například svojí bankovní identitu nebo Mobilní klíč eGovernmentu, který mají nahraný ve svém mobilním telefonu,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Využívání elektronické identifikace je ten nejrychlejší způsob, jak komunikovat se státem, a navíc je zcela zdarma,“ dodává ministr vnitra.

Podle statistik je nejnavštěvovanějším portálem státních úřadů ePortál České správy sociálního zabezpečení. V červnu letošního roku zde byla v testovací verzi spuštěna nová online služba Informativní důchodová aplikace (IDA). Díky službě IDA zjistíte, zda a odkdy budete mít nárok na starobní důchod, a jak vysoký by mohl být, říká František Boháček, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení. Za první testovací měsíc zaznamenala služba IDA takřka 120 tisíc unikátních návštěvníků. ČSSZ pro ztotožnění využívá právě tzv. NIA, tedy Národní bod pro identifikaci a autentizaci, který nabízí širokou škálu možností, jak se v elektronickém světě identifikovat.

O jednotlivých možnostech, jak získat a jak používat elektronickou identitu, se dozvíte například na https://chciidentitu.gov.cz/


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem