Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Občané mají poslední možnost požádat o voličský průkaz pro volby do EP

Zítra, ve čtvrtek 8. května 2014, končí termín pro požádání o voličský průkaz pro volby do Evropského parlamentu. Přestože je 8. květen 2014 státní svátek, doporučilo Ministerstvo vnitra úřadům, aby vyšly občanům vstříc a umožnily žádat o voličský průkaz i ve státní svátek.  

Požádat o voličský průkaz mohou občané do zítřka osobně na obecním úřadě v místě trvalého bydliště. V takovémto případě stačí mít u sebe platný průkaz totožnosti, tedy občanský průkaz nebo pas. Žádat lze také datovou schránkou nebo písemně s ověřeným elektronickým podpisem. V tomto případě je však nutné, aby byla žádost nejpozději 8. května 2014 úřadu doručena.
 
Ministerstvo vnitra má informace, že většina městských úřadů vyhoví doporučení resortu vnitra a umožní žádat o voličský průkaz i ve státní svátek. Přesto však žadatelům doporučujeme, aby se o otevírací době svého úřadu 8. května 2014 předem informovali.
 
Obecné informace
Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v pátek 23. a sobotu 24. května 2014. V pátek budou volební místnosti otevřeny od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Občané ČR mohou na území Česka volit, jestliže nejpozději v druhý volební den dosáhnou 18 let a jsou zapsáni v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu. Voliči hlasují na území obce, kde jsou zapsáni v seznamu voličů, pokud hlasují s voličským průkazem, mohou volit v jakékoliv volební místnosti na našem území.
 
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem