Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Novela zákona o právu shromažďovacím

Dne 1. 11. 2016 vstoupí v účinnost novela zákona č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, ve znění pozdějších předpisů. Např. tedy shromáždění, která se uskuteční u příležitosti výročí 17. listopadu, se budou řídit již novou právní úpravou. Ministerstvo vnitra upozorňuje zejména správní orgány a svolavatele, aby se seznámili s novinkami, které tato novela přináší. 

Nejdůležitější změnou je nová pravomoc obcí k větší možnosti regulace shromáždění před jeho konáním, neboť zákon nyní opravňuje obecní úřady ke stanovení podmínek konání shromáždění, a to zejména tehdy, když dojde ke kolizi více ohlášených shromáždění na stejném čase a místě. Místo zákazu shromáždění pro střet s jiným lze určit podmínky tak, aby se mohla konat obě. Dle dosavadní úpravy byl možný pouze zákaz později ohlášeného shromáždění.

Novela přináší i řadu dalších, především terminologických, změn a zpřesnění textu zákona, reaguje rovněž na judikaturu soudů. Hlavní změny, které novela přináší, jsou shrnuty v samostatném dokumentu, který lze nalézt zde: http://www.mvcr.cz/clanek/shromazdovani-a-koordinacni-dohody.aspx.

vytisknout  e-mailem