Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nová pravidla bezpečnosti na fotbalových stadionech

Ivan Langer: "Téma bezpečnosti na fotbalových stadionech, není téma, které se v prioritách Ministerstva vnitra objevilo několik dnů před zahájením jarního kola fotbalové sezóny. Ministerstvo vnitra má jasně stanovenou filozofii a postupuje podle promyšlených a předem jasně definovaných kroků." 

Od ledna 2009 platí nový zákon o Policii ČR, který určuje přesná pravidla a definuje odpovědnost, kterou má v oblasti bezpečnosti při sportovních utkáních policie a pořadatel. Ministerstvo vnitra, Policie ČR a ČMFS vzájemně spolupracují na zajištění bezpečí na stadionech a každý má svou zodpovědnost.

"Chci zdůraznit, že to co děláme, neděláme proti fotbalu. Sám jsem vášnivý fotbalový fanoušek, ale jsem také táta čtyřletého syna a chci mít jistotu, že když s ním půjdu na fotbal, tak se z toho fotbalu vrátíme živí, zdraví a bez toho, abychom byli postiženi řáděním několika výtržníků a darebáků. Chci mít jistotu, aby stejnou jistotu měl jakýkoliv rodič a divák, kdekoliv v České republice, který se přichází na fotbal bavit," sdělil ministr vnitra Ivan Langer.

Dnes 16. února 2009 podepsal policejní prezident a předseda Českomoravského svazu (ČMFS) Pavel Mokrý "Dohodu mezi Českomoravským fotbalovým svazem a Policií České republiky".

"Je to logické a přirozené převzetí odpovědnosti za bezpečnost a veřejný pořádek ze strany provozovatelů utkání," sdělil policejní prezident Oldřich Martinů.
 

Dohoda mezi Českomoravským fotbalovým svazem a Policií České republiky:

  • vymezuje zásady a formy spolupráce Policie ČR a fotbalového svazu při konání mezinárodních fotbalových utkání a fotbalových utkání v rámci ČMFS;
  • vyjmenovává požadavky na stavebně - technické vybavení stadiónů;
  • upravuje výcvik a činnost pořadatelské služby.
     

Podepsání dokumentu rovněž koresponduje s Reformou policie ČR a to zejména v odbourání nepolicejních činností. Policie ČR tak přestává suplovat práci pořadatelské služby při fotbalových utkáních. Do prostoru stadionu policisté vejdou jen v případech, kdy vlastník sportovního zařízení sám nedokáže zjednat pořádek. To však neznamená, že policie ze stadionů zmizí úplně. Při fotbalových utkáních budou v ochozech přítomni specialisté na problematiku diváckého násilí, tzv. "spotteři". Navíc při konání rizikového utkání Policie ČR bude dál zajišťovat bezpečnost osob a majetku v rámci doprovodů příznivců sportovních mužstev a dalších osob do místa utkání a zpět. Policie bude rovněž předávat bezpečnostnímu pracovníkovi klubu informace a požadavky potřebné pro předcházení a řešení diváckého násilí pořadatelskou službou a to jak před zápasem, v jeho průběhu, tak i po něm, a rovněž se bude podílet na školení pořadatelské služby.

Ministr vnitra požádal zástupce médií o pomoc při šíření informací, při boji a odsuzování projevů diváckého násilí, které na stadiony nepatří a předal zástupcům CMFS dárek v podobě CD s návrhy plakátů: "Snažíme o maximální míru informovanosti. Před začátkem jarního kola fotbalové sezóny, chceme prostřednictvím internetové kampaně upozornit, že se mění pravidla pro zajištění bezpečnosti. Pro jednotlivé kluby jsme přichystali návrhy plakátů, které mohou využít pro svou vlastní potřebu. Když společně vyvineme tlak na část populace, díky které jsme se dnes sešli, máme šanci chodit na naše stadiony a doopravdy si to užívat."

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


16. února 2009

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem