Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Neformální jednání s USA

Ve dnech 5. - 6. února se v Praze uskutečnilo neformální jednání na vysoké úrovni mezi EU a USA. 

Jednání proběhlo na expertní úrovni ředitelů. Jménem EU ho vedla delegace českého předsednictví (Ministerstvo vnitra, Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo zahraničních věcí) ve spolupráci se zástupci Rady EU, Evropské komise, Frontexu, Eurojustu, Europolu a budoucího předsednictví - Švédska.

Obsahem jednání byla témata dlouhodobé spolupráce EU a USA. Jedním z bodů jednání byla i příprava na zasedání ministerské Troiky EU - USA, které proběhne v dubnu 2009 rovněž v Praze.

V rámci prvního bloku jednání byla projednána výměna informací k tématu výstražných systémů pro pohřešované děti, tzv. systémů Child Alert. Zástupci Ministerstva vnitra informovali americkou stranu o svých aktivitách v této oblasti a pozvali americké experty na konferenci, která se bude konat 19. května 2009 v Praze a která bude zaměřena na výměnu nejlepší praxe v oblasti zřizování a fungování výstražných systémů pro pohřešované děti v zemích EU a USA.

Během druhého bloku byla diskutována otázka zneužívání internetu k propagaci extremismu a terorismu. Delegáti se shodli, že internet vytváří pozitivní prostor pro svobodnou komunikaci, přístup k informacím a vyjadřování myšlenek. Stejně tak ale může být a je zneužíván zločinci jako prostředek k páchání trestné činnosti, a proto je třeba důsledně postupovat proti zneužívání internetu k nelegálním aktivitám. V tomto kontextu by mělo dojít mezi členskými státy EU a USA k navázání užší praktické spolupráce, výměně zkušeností, "best practices" a hledání dalších možných nástrojů, jak tomuto fenoménu předcházet či jej postihovat.

V průběhu třetího bloku si zástupci obou stran vyměnili informace o nejnovějším vývoji vízové politiky a praxe a ochrany hranic. Byl konstatován dosažený pokrok v oblasti vízové reciprocity, kdy v roce 2008 vstoupilo do bezvízového styku dalších 7 členských států EU. Předsednictví zdůraznilo význam dosažení plné reciprocity.

V závěru jednání proběhla diskuse o spolupráci v oblasti civilní justice.

  

Markéta Matlochová
tisková mluvčí CZ PRES

  


6. února 2009

vytisknout  e-mailem