Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nabývání státního občanství České republiky osvojením

Dítě nabývá státní občanství České republiky osvojením, k němuž došlo rozhodnutím orgánu České republiky, dnem nabytí právní moci rozhodnutí o osvojení, je-li alespoň jeden osvojitel státním občanem České republiky. Pokud k osvojení došlo rozhodnutím orgánu cizího státu, nabývá dítě státní občanství České republiky dnem nabytí právní moci rozhodnutí o uznání osvojení, pokud bylo osvojení v České republice podle zákona o mezinárodním právu soukromém uznáno.

Kdo a za jakých podmínek

Dítě nabývá státní občanství České republiky osvojením (adopcí) dnem nabytí právní moci rozsudku o osvojení, je-li alespoň jeden z osvojitelů dítěte státním občanem České republiky. Nezáleží na tom, zda se jedná o osvojení zrušitelné či nezrušitelné.

Dítě nabude osvojením české státní občanství i tehdy, rozhodne-li o osvojení dítěte orgán cizího státu a jedním z osvojitelů dítěte je český státní občan. V takovém případě však dítě nabývá státní občanství dnem, kdy nabyde právní moci rozhodnutí o uznání osvojení, pokud bylo osvojení v České republice uznáno podle zákona o mezinárodním právu soukromém. Rozhodnutí bude uznáno, pokud se to nepříčí veřejnému pořádku a nebrání tomu výlučná pravomoc českých soudů a osvojení by bylo přípustné i podle hmotněprávních ustanovení českého práva.

Co musíte předložit

O nabytí státního občanství České republiky není třeba nijak žádat, dítě jej nabývá automaticky ze zákona dnem právní moci rozsudku o osvojení. Jedná se pouze o vydání dokladů, kterými se české státní občanství prokazuje (např. cestovní pas nebo občanský průkaz ČR), v případě dítěte narozeného v zahraničí také o vydání českého rodného listu. Skutečnost, že uvedené doklady nejsou vydány, nic nemění na tom, že osvojené dítě má české státní občanství (za splnění výše uvedených podmínek), pouze o tom nedisponuje žádnými doklady. Zjišťování státního občanství České republiky u nezletilé osoby se provádí zpravidla až při vydávání prvního občanského průkazu, popř. dříve, má-li být dítěti vydán cestovní pas nebo požádají-li o zjištění státního občanství dítěte a vydání osvědčení o českém státním občanství jeho rodiče.

U osvojeného dítěte narozeného v zahraničí je třeba nejprve požádat o zápis jeho narození do tzv. zvláštní matriky, na základě kterého je dítěti vydán český rodný list, který je nezbytný k vydání např. občanského průkazu nebo cestovního pasu ČR. K zápisu narození do zvláštní matriky je třeba připojit i osvědčení o státním občanství České republiky dítěte.

Právní úprava

Zákon č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky

Kde získáte bližší informace

Další informace na žádost podají krajské úřady (v Praze úřady městských částí Praha 1 až 22 nebo Magistrát hlavního města Prahy) nebo Oddělení státního občanství odboru všeobecné správy Ministerstva vnitra, Náměstí Hrdinů 3, 140 21, Praha 4, a to buď písemně na uvedené adrese, telefonicky na telefonním čísle 974 817 438 nebo i elektronickou poštou: obcanmat@mvcr.cz


Za správnost odpovídá:
  • Ministerstvo vnitra Odbor všeobecné správy oddělení státního občanství
    Náměstí Hrdinů 3, 140 21 Praha 4
    obcanmat@mvcr.cz
    tel. 974 817 438 (informační linka oddělení státního občanství)
    tel. 974 817 411 (sekretariát oddělení státního občanství)


Odbor všeobecné správy, oddělení státního občanství, 4. března 2024

vytisknout  e-mailem