Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

MVČR na konferenci 3IN eGovernment / Invex Forum

Ministerstvo vnitra je odborným partnerem konference. Online zpravodajství. 

  1. Pondělí 5. 10.
  2. Úterý 6. 10.

Pondělí 5. 10.

  

Je na co navazovat

9.00 hod. - Neváhejme aktivovat si datovou schránku.Tak dnes zahájil ministr vnitra Martin Pecina dvoudenní konferenci 3IN eGovernmentu, která se koná 5.-6-.října v rámci Invex Fóra v novém pavilonu P brněnského výstaviště.

"Zavádění eGovernmentu je také jednou z priorit této vlády. Je na co navazovat, proto pevně věřím, že systém datových schránek bude fungovat. Jde o jednu z mých priorit. Všechny projekty budou pokračovat a dále se rozvíjet," ubezpečil Martin Pecina při zahájení konference, která odstartovala přesně 25 dní před ostrým zahájením provozu informačního systému datových schránek.
 

Zamačkávám slzu v oku

9.30 - Na slova ministra vnitra Martina Peciny navázal za provozovatele systému generální ředitel České pošty s. p. Petr Sedláček s tím, že starý papírový styk byl pro poštu na první pohled výhodnější, proto obrazně řečeno s úsměvem na tváři zamačkává slzu v oku.

"Jsme velmi rádi, že nám Ministerstvo vnitra (MV) dalo šanci systém datových schránek provozovat. Důležitá informace ale je, že 25 dní před spuštěním projektu si dosud aktivovalo svou schránku pouze 10 % uživatelů," informoval veřejnost Sedláček s tím, že je důležité pro celý projekt, aby lidé nenechávali aktivaci schránek na poslední chvíli.
 

Radnice se schránek bát nemusí

10.00 - Primátor Města Brna potvrdil, že mnoho starostů menších i větších měst se projektu datových schránek bojí. Jak uvedl, nemají k tomu však důvod. "Datové schránky umožní lepší fungování úřadů. Vím, o čem mluvím. Město Brno schránky zkouší už od května" ujistil o užitečnosti projektu Onderka, na jehož slova navázal Jindřich Kolář, pověřený řízením úseku náměstka MV pro informatiku. "Datové schránky nejsou žádné úložiště informaci. Jde o komunikační prostředek," uvedl Kolář.
 

Žádný placený software

10.15 - Ředitel programové kanceláře pro koordinaci projektů Smart Administration MV László Hajnal svými slovy vyvrátil některé fámy, které mezi veřejností kolují. "Chcete-li obsluhovat datovou schránku, nemusíte si instalovat žádný placený software," uvedl. Kromě toho také potvrdil, že schránky je bez problémů schopný obsluhovat každý, kdo se umí pohybovat v prostředí internetového bankovnictví.
 

Schránky nebudí strach ani hrůzu

10.30 - Petr Stiegler z České pošty s. p. ubezpečil, že největší problémy při zavádění systému se už MV i poště podařilo překonat. "Trvám na tom, že schránky lidem ušetří jak čas, tak i peníze. Život s datovými schránkami prostě bude lepší než dosud," potvrdil Stiegler. Zároveň naplněný pavilon P informoval, že pošta rozhodně nechce zůstat v roli obyčejného provozovatele. "Chceme rozšířit portfolio našich služeb v rámci datových schránek, a to například o datový trezor nebo tzv. bezpečný klíč," vysvětlil.
 

Projekt má důvěru

11.30 - Úvodní část konference uzavřela panelová diskuse. Té se za MV zúčastnil László Hajnal, za Českou poštu Petr Stiegler a za technického provozovatele Zdeněk Dutý z Telefónica O2. Triumvirát doplnil nezávislý publicista ze serveru www.lupa.cz Peterka a bývalý ministr bez portfeje Karel Březina.

Všichni účastníci chvílemi ostré diskuse plné odborných termínů se zcela jasně shodli, že systém má jejich důvěru. "Jsem připravený ho používat a věřím, že připraven je i stát," přiznal Březina.
 

Digitální mapa veřejné správy

14.30 - Odpoledne pokračuje první den konference množstvím specializovaných sekcí. Na jedné z nich představil RNDr. Pavel Bureš a RNDr. Eva Kubátová z odboru realizace projektů eGovernmentu MV projekt Digitální mapa veřejné správy.

"Strategický cíl tohoto projektu je zajištění jednotného digitálního mapového podkladu ve vektorové formě za celé území ČR pro potřeby agend a informačních systémů veřejné správy," vysvětlila například Kubátová.

Na projektu, který je koordinován Ministerstvem vnitra se podílí také Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo životního prostředí nebo Svaz měst a obcí ČR.
 

První den konference skončil

17.00 - Úderem 17. hodiny skončila poslední z mnoha pracovních sekcí, které vyplnily odpolední část prvního dne konference 3IN eGovernment / Invex Forum v Brně. Kromě projektu digitální mapy veřejné zprávy, který plnému pavilonu představila Eva Kubátová z MV, přišly na řadu např. prezentace jednotlivých firem, České pošty s. p. nebo Magistrátu města Brna.

Ve 20.00 hodin dnešní den zakončí společenský galavečer, v jehož rámci budou vyhlášeny zlaté eGony, tedy výsledky soutěže o nejefektivnější pracoviště Czech Point. Zítřejší den bude konference pokračovat od 9.00 hodin. Hlavním tématem závěrečného dne budou základní registry veřejné správy.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  

vytisknout  e-mailem