Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministři vnitra V4 jednali o krizi na Ukrajině, pomůže i český Medevac

Prohloubení dosavadní spolupráce v souvislosti s případným dalším vývojem na Ukrajině, to bylo hlavní téma setkání ministrů vnitra zemí Visegrádské skupiny (V4) v Budapešti, které se uskutečnilo v úterý 25. února 2014. Česká republika je připravena v rámci humanitárního programu Medevac poskytnout léčbu Ukrajincům z řad obětí násilných střetů s policejními pořádkovými silami.  

Ministři vnitra V4 vyjádřili vůli k dalším formám spolupráce s Ukrajinou, aby státy V4 přispěly ke stabilizaci situace v zemi. „Pečlivě sledujeme aktuální vývoj na Ukrajině. Vítáme, že se situace uklidňuje, ale nové nepokoje se objevují na východě země,“ upozornil první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jan Sixta, který vedl českou delegaci, a pokračoval: „Nedávno jsme rozšířili naši vzájemnou spolupráci, a to především v oblasti výměny migračních informací. V intenzivním kontaktu ohledně dění v zemi budeme i nadále.
 
V souvislosti s krizí na Ukrajině může Česká republika v rámci programu Medevac zajistit léčbu Ukrajinců, které není možné v současné době z různých důvodů léčit v místních podmínkách. „Výběr pacientů by měl proběhnout na základě odborného posouzení zdravotních zpráv českými lékaři. V případě potřeby odcestuje český lékař za pacienty, aby je vyšetřil a posoudil možnosti léčby v Česku,“ upřesnil první náměstek Sixta.
 
Veškeré náklady spojené s realizací tohoto programu, a to ve výši deseti milionů korun, budou hrazeny z rozpočtu Ministerstva vnitra.
 
O pokračování humanitárního programu Medevac, který je v gesci Ministerstva vnitra, pro státní příslušníky Ukrajiny bude ve středu 26. února 2014 na svém zasedání rozhodovat kabinet Bohuslava Sobotky. 
 
 
  
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem