Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministři vnitra Česka a Slovenska jednali o nelegální migraci

Ministr vnitra Vít Rakušan se dnes, 7. září 2022, v Brně sešel se slovenským ministrem vnitra Romanem Mikulcem. Na setkání hovořili zejména o nelegální migraci a problémech s tím spojených, naplňování readmisních dohod či problematice převaděčství. Ministři vnitra se také dohodli, že česká i slovenská strana ještě více posílí kontrolní činnost policie na hranicích. 

Hlavním tématem jednání ministrů byla aktuální situace v oblasti tranzitní nelegální migrace. Česko v této oblasti zaznamenává výrazný nárůst. V roce 2021 bylo na našem území zjištěno celkem 1 330 tranzitních nelegálních migrantů, letos jich je již přes 4 000. Většina zadržených cizinců jsou občané Sýrie. „Závažnost celé situace bohužel umocňuje fakt, že slovenská strana nepřebírá osoby zadržené na našem území přicházející přes Slovensko. Vyzval jsem dnes pana ministra Mikulce, aby Slovensko postupovalo podle readmisní dohody,“ uvedl po jednání ministr vnitra Vít Rakušan.
 
Oba ministři se mimo jiné shodli, že je taktéž nezbytné vyslat organizátorům převaděčství jasný signál, že jejich konání nezůstane bez následků. „Uspět můžeme pouze při společném úsilí se slovenskými kolegy. Toho ale dosáhneme, jen když budeme aktivně komunikovat a předávat si veškeré potřebné informace,“ dodal Vít Rakušan. V souvislosti s tím se ministři také dohodli, že posílí kontrolní činnost policie na hranicích. K tomu pomůže i část kontingentu českých policistů z Makedonie, jejíž stažení ministr vnitra dnes podepsal. Ministři se okrajově dotkli i tématu znovuzavedení kontrol na hranicích. Vít Rakušan uvedl, že jde o krajní řešení a v tuto chvíli je klíčové, aby nejen Slovensko, ale i ostatní členské státy plnily mezinárodně právní závazky. O nelegální migraci bude ministr příští týden hovořit i se svým bavorským protějškem.
 
Policie ČR pružně reaguje na aktuální vývoj tranzitní nelegální migrace
Přestože statistiky dokládají meziroční nárůst počtu zjištěných nelegálních migrantů, ve statistikách kriminality se tato skutečnost v tuto chvíli nijak neprojevuje. Česká republika je pro tyto cizince i nadále tranzitní a nikoliv cílovou zemí. Nicméně  v reakci na počty nelegální migrantů Policie ČR od 1. září 2022 zřídila dvě registrační pracoviště v Břeclavi a Holešově, kde dochází k prvotní identifikaci a provedení registračních úkonů u zadržených osob. Policie též provádí namátkové kontroly poblíž státní hranice se Slovenskem a také na významných silničních a železničních tazích ve vnitrozemí.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem