Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministři vnitra Česka a Saska jednali o podobě boje proti drogám v příhraničí

Ministr vnitra Milan Chovanec pokračuje v tažení proti drogové kriminalitě. Dnes, v pondělí 30. června 20014, jednal v Liberci se saským státním ministrem vnitra Markusem Ulbigem mj. o zesílené policejní spolupráci mezi oběma zeměmi. 

Nová forma spolupráce v boji proti drogám, ale také potírání majetkové kriminality a krádeží vozidel, kterými je příhraničí se Saskem výrazně zatíženo; to byly hlavní body schůzky ministrů vnitra Chovance a Ulbiga. „Nesedíme s rukama v klíně. Jen za posledních několik týdnů jsme zadrželi přes půl tuny marihuany nebo 16 kg metamfetaminu. Výrazně posilujeme policejní kapacity v problémových oblastech a navíc pracujeme na novém ujednání o policejní spolupráci mezi Českem a Saskem. Příhraničí trápí drogová kriminalita i krádeže aut. Uděláme vše pro to, abychom to změnili a z příhraničí opět udělali klidné místo pro život bez drog,“ uvedl Milan Chovanec a dodal, že právě zesílené společné hlídky i pátrací a vyšetřovací týmy, přeshraniční výměna informací nebo využívání prostředků skrytého vyšetřování mohou být v kombinaci s důsledným postupem policie nástroji, které pomohou boj proti drogám nakonec vyhrát. Společný postup usnadní dokument o spolupráci, který by měly obě strany podepsat letos v červenci.

Saský státní ministr vnitra Markus Ulbig považuje přeshraniční spolupráci s Českem za efektivní. Uvítal také záměr Milana Chovance tuto spolupráci ještě prohloubit. „Crystal je ďábelská věc. Tlak na výrobce i prodejce je velmi důležitý. Uspět však můžeme pouze při společném postupu s českými kolegy,“ doplnil Ulbig.

Dnešní schůzka navazovala na schůzku premiéra Bohuslava Sobotky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, na jednání Milana Chovance a policie s bavorskými protějšky i na zesílenou policejní aktivitu proti výrobcům drog z posledních týdnů (více zde). Následovat bude jednání s vietnamským ministrem především o možnosti, že by odsouzení občané Vietnamu podstoupili výkon trestu ve své mateřské zemi.

 

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem