Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra Vít Rakušan se ujal úřadu

Novým ministrem vnitra se stal Vít Rakušan, do úřadu ho uvedl předseda vlády Petr Fiala. Prioritou resortu bude jasná komunikace krizových opatření, digitalizace státní správy, korespondenční hlasování ve volbách nebo boj s dezinformacemi. Ještě dnes začne ministr vnitra připravovat zasedání Ústředního krizového štábu. 

První místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan se dnes, 17. prosince 2021, ujal vedení resortu. Za svůj první a stěžejní úkol považuje vrácení krizového řízení do zákonných mantinelů tak, aby Ústřední krizový štáb měl zpátky svou rozhodující roli při řešení velkých krizí, včetně té covidové. „Covid za námi není, proto ve vládě nastavíme spolupráci mezi tzv. covidovými ministry a Ústředním krizovým štábem. Přijatá opatření budeme jasně komunikovat, aby občané věděli, co jsme přijali a proč,“ vysvětlil ministr vnitra a poděkoval všem policistům, hasičům a dalším členům integrovaného záchranného systému za jejich boj v první linii proti covidu.

Za další priority považuje vytvoření jednoduché státní správy a její digitalizaci. „Ministerstvo vnitra nesmí být vnímáno jako ministerstvo represe, ale bezpečí. Jako ministerstvo, které občany zbytečně nezatěžuje, ale pomáhá jim. I proto spustíme v mnohem větším tempu proces digitalizace státní správy,“ doplnil Vít Rakušan.

Mezi konkrétními úkoly, které chce v resortu prosadit, uvedl dále zmodernizování volebního práva v Česku, novelizaci volební legislativy nebo co nejrychlejší zavedení korespondenční volby. Za zásadní považuje také schopnost čelit moderním hrozbám a důrazně postupovat proti dezinformacím a hybridním hrozbám. K tomu chce využít informace od odborníků na Ministerstvu vnitra.

Představení ministra

Vít Rakušan působil jako pedagog na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře, od roku 2010 do roku 2019 byl starostou Kolína. Od roku 2017 je poslanec Parlamentu ČR, kde v minulém období působil mimo jiné jako člen Výboru pro bezpečnost. Od roku 2019 je předseda hnutí Starostové a nezávislí. Je ženatý a má tři děti. Podrobnější informace zde.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem