Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra se ve Vídni zúčastnil Konference k problematice sběru dat k obchodování s lidmi

Dne 23. února 2009 proběhl ve Vídni první den Konference k problematice sběru dat k obchodování s lidmi. Konference se za Českou republiku zúčastnil ministr vnitra Ivan Langer a zástupci odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra. Diskuse se dále zúčastnil Jacques Barrot, viceprezident Evropské komise, a ministři vnitra a spravedlnosti některých členských zemí EU. 

Na úvod konference proběhla panelová diskuse ministrů, na které vystoupil Ivan Langer jako zástupce předsednictví v Radě EU.

"Obchod s lidmi je fenomén, před kterým nesmíme zavírat oči. Jak uvedla ministryně Fekter, potřebujeme mít stejná data, abychom byli schopní vytvořit společnou strategii pro boj proti obchodu s lidmi. Česká republika naváže na tuto iniciativu. Je nutné pokračovat v započaté práci a udržet tak "tah na bránu". Problém obchodu s lidmi je třeba vnímat i ve světle současné ekonomické krize, neboť cizinec, který přijde v hostitelské zemi o práci, se může stát snadnou obětí. ČR proto realizuje projekt dobrovolných návratů ve spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci, který by měl těmto lidem pomoci," uvedl Ivan Langer.

Potírání obchodu s lidmi je jednou z priorit Ministerstva vnitra nejen během předsednictví v Radě EU. Jedná se hlavně o oblast posilování sběru, výměny a analýzy fenoménu obchodování s lidmi a prevenci obchodování s lidmi s akcentem na stranu poptávky. Česká republika chce pomoci v řešení tohoto obtížného úkolu. Proto v rámci předsednictví proběhnou i v České republice akce zaměřené na tuto tematiku:

  • Expertní konference na téma "Společná analýza, společná akce - Konference národních zpravodajů EU pro obchod s lidmi" - 30. - 31. března 2009, Praha.

  • Zasedání výboru Evropské sítě prevence kriminality (EUCPN), které bude spojeno s expertní konferencí "No Supply No Demand". Ta se zaměří na oblast snižování poptávky zejména po komerčních sexuálních službách - 2. - 4. června 2009, Plzeň.
     

Na konferenci byly dále představeny výsledky projektu nazvaného "Tvorba směrnic pro sběr dat v oblasti obchodování s lidmi, včetně srovnatelných ukazatelů". Tento projekt realizuje Spolkové ministerstvo vnitra v úzké spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci ve snaze řešit problém nedostatku spolehlivých a srovnatelných údajů ve všech zemích zasažených problematikou obchodování s lidmi.

  

Markéta Matlochová
tisková mluvčí CZ PRES

  


24. února 2009

vytisknout  e-mailem