Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra s ministrem financí navštívili areál muničních skladů ve Vrběticích

Ministr vnitra Milan Chovanec navštívil v sobotu 7. března 2015 spolu s ministrem financí Andrejem Babišem muniční areál ve Vrběticích. Ministr Chovanec využil přestávku v projednávání vládního bodu o navýšení finančních prostředků na likvidaci následků výbuchů ve Vrběticích právě k tomu, aby ministra Babiše se situací seznámil přímo na místě. Chovanec bude po vládě požadovat bezmála 48 milionů korun na nutné výdaje pro hasiče a policisty.  

Ministr financí Andrej Babiš při společné schůzce s představiteli všech zainteresovaných stran podpořil Chovancův návrh, o kterém se bude jednat na pondělním zasedání vlády. Ministr vnitra požaduje pro policisty 43,7 milionu a pro hasiče další necelé 4 miliony korun.
 
"Panu ministru Babišovi jsme jasně doložili, že požadované finance skutečně potřebujeme. Utrácíme s rozumem a pouze za potřeby policistů a hasičů. Události ve Vrběticích jsou katastrofou, která nemá v tuzemsku obdobu. Policisté i hasiči pracují velice efektivně a smysluplně využijí každou korunu," sdělil ministr vnitra Chovanec s tím, že se nesmí primárně zapomínat na celkovou bezpečnost. Po prohlídce areálu ministr financí Andrej Babiš vyjádřil pochopení pro požadavek ministra vnitra na vyčlenění peněz pro policisty a hasiče. Podle svých slov netušil, že jde o katastrofu takového rozsahu.
 
"Všem zasahujícím složkám děkuji za práci a obyvatelům okolních obcí za trpělivost, protože vyskladňovat se bude ještě několik měsíců," uvedl Chovanec. Materiál, který si firmy neodvezou, bude uskladněn v Květné na Svitavsku, kam již dnes z Vrbětic odjel první konvoj pěti hasičských kamionů. Jedna z firem si materiál začala odvážet už před měsícem. Zhruba šest set tun materiálu prodala svým zákazníkům. Munici a další látky postupně odvezla více než třicítka kamionů. "V tuto chvíli je nejdůležitější bezpečnost obyvatelstva, vojáků, policistů a hasičů," shodli se oba ministři.
 
V neděli vyrazí do Květné další kamiony naložené výbušným raketovým palivem. Ve speciálních hasičských kontejnerech tak bude o víkendu odvezeno zhruba 35 tun materiálu. O transportu byl informován hejtman Pardubického kraje.
 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem