Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra Radek John na konferenci ve Vídni

"Od vize k realitě: nový a ucelený přístup k boji proti korupci". 

Ministr vnitra Radek John se zúčastnil konference "Od vize k realitě: nový a ucelený přístup k boji proti korupci", která se konala 2. - 3. září 2010 ve Vídni. Konference se účastnili zástupci zemí aktivně zapojených do boje proti korupci, zástupci mezinárodních organizací, soukromého sektoru, občanské společnosti, ale také generální tajemník OSN Ban Ki-moon.

Na konferenci byla slavnostně zahájena činnost Mezinárodní protikorupční akademie - International Anti-Corruption Academy a současně byla podepsána Dohoda o vytvoření Mezinárodní protikorupční akademie, díky které se Akademie stala mezinárodní organizací.

Toto sympozium a zahájení činnosti Akademie znamená novou kapitolu boje proti korupci v mezinárodním měřítku a díky institucionalizované spolupráci vysoce kvalifikovaných odborníků z celého světa poskytne mezinárodní komunitě možnost výměny a sdílení zkušeností z celého světa.

Ministr vnitra Radek John k zahájení činnosti Akademie uvedl: "Plně vítám všechny iniciativy, které podporují boj proti korupci. Je mimo jakoukoliv pochybnost, že kvalitní vzdělávání, sdílení příkladů dobré praxe a intenzivní spolupráce mezi všemi zainteresovanými orgány významně zvyšuje efektivitu postupu proti této závažné trestné činnosti. Jsem přesvědčen, že vytvoření Mezinárodní protikorupční akademie výrazně posílí kompetentnost příslušných expertů z jednotlivých zemí, a to zejména prostřednictvím zlepšování mezinárodní spolupráce, vzájemné výměny zkušeností, navázání osobních kontaktů a sdílení společných standardů. Z těchto důvodů hodlám iniciovat proces podpisu Dohody o vytvoření Mezinárodní protikorupční akademie za Českou republiku tak, aby Česká republika mohla podepsat Dohodu v následujících měsících."

Ministerstvo vnitra vznik Akademie vítá a bude podporovat zapojení České republiky do činnosti této organizace. Česká republika na konferenci Dohodu nepodepsala, zvažuje však její podpis do konce roku. O zapojení do činnosti organizace bude rozhodovat vláda a po podpisu Dohody za ČR Parlament.

  

Jiří Reichl
ředitel odboru a tiskový mluvčí

  


3. září 2010

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem