Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra představil Manuál pro fotbalové kluby k řešení diváckého násilí

Dnes, ve čtvrtek 30. července 2015, představili ministr vnitra Milan Chovanec, policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý a předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta výsledky společných jednání k bezpečnosti na fotbalových stadionech. 

Na žádost FAČR a klubů připravil resort vnitra manuál k řešení diváckého násilí. Kluby tak získaly návod, jak zajistit bezpečnost diváků v rámci současné legislativy. „Za rok intenzivního jednání jsme v otázce zajištění bezpečnosti na stadionech velmi pokročili. Došli jsme k jednoznačnému závěru, že nevznikne žádná plošná databáze všech fanoušků, kluby se zaměří jen na ty problémové. Není třeba ani měnit legislativu, stačí dodržovat tu současnou, jako je např. princip pána domu, kdy kluby na svůj stadion nemusí vpouštět problémové osoby. Připravili jsme klubům manuál, kde jsou jasné návody, jak mají postupovat. Pracovní skupina k fotbalu bude dále jednat, po tomto ročníku zhodnotíme výsledky a rozhodneme se, jak postupovat dál,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že dalšími body jednání je zlepšování kamerových systémů nebo pozice policie, která by z bezpečnostního hlediska měla mít rozhodující slovo při udělování licencí.
 
Policejní prezident spolu s předsedou FAČR také podepsali dodatek k Dohodě o spolupráci, na základě kterého bude Ministerstvo vnitra koordinovat, kontrolovat a vyhodnocovat dohodnutou spolupráci. „Za dobu jednání se výrazně zlepšilo dodržování dohody i vzájemná komunikace, do které vstoupili i majitelé klubů. Před rokem jsme zhodnotili kvalitu zabezpečení fotbalových stadionů a výsledky předali klubům. U většiny z nich se během roku kvalita zabezpečení markantně zlepšila. Dnes už nemáme žádné nevyjasněné otázky a účinným lékem na dořešení situace je dodržování existující dohody,“ vysvětlil brig. gen. Tomáš Tuhý.
 
Předseda FAČR potvrdil, že vůle změnit fotbalové prostředí je na všech stranách, tedy nejen na straně Ministerstva vnitra a policie, ale i na straně Fotbalové asociace ČR a profesionálních klubů. „Kluby vzaly jednání o bezpečnosti na stadionech vážně a výrazně zlepšily mj. i své kamerové systémy. Od příštího roku pak bude platit, že kdo z profesionálních klubů nebude mít odpovídající kamerový systém, nezíská licenci. Kluby nechtěly plošnou registraci fanoušků, a proto slíbily, že investují do infrastruktury stadionů,“ doplnil předseda FAČR Miroslav Pelta.
 
Se zněním manuálu se můžete seznámit zde
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem