Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra po jednání s novými členy dozorčí rady České pošty: Sociální dialog funguje, ke stávce nyní není důvod

Čtyři členové největší odborové organizace a jedna poštovní doručovatelka s 12letou praxí, to je nová třetina dozorčí rady České pošty, kterou si řádně zvolili zaměstnanci státního podniku. S nově zvolenými zástupci dnes, 22. září 2021, jednal ministr vnitra Jan Hamáček. 

Sociální dialog vedení s odbory na České poště funguje, stejně jako pravidelná komunikace vedení s odbory a pošta dodržuje zákoník práce i svůj etický kodex. To jsou závěry schůzky ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a generálního ředitele České pošty Romana Knapa s pěti novými členy dozorčí rady České pošty. Dozorčí rada ve státním podniku funguje jako standardní platforma, kde zástupci zaměstnanců řeší problémy s vedením podniku i jeho zřizovatelem.
„Stojím za zaměstnanci České pošty, kteří dle největších odborů v naprosté většině žádnou stávku nechtějí. Je evidentní, že v podniku funguje sociální dialog, vedení se zaměstnanci jedná férově a problémové otázky s nimi řeší. Ke stávce nyní není důvod,“ uvedl po jednání s novými členy dozorčí rady ministr vnitra. Skutečnost, že v České poště funguje deset odborových organizací, dle ministra způsobila, že se odborům zatím nepodařila najít shoda na nové kolektivní smlouvě. Kromě dvou malých organizací však ostatní nechtějí stávkovat, ale jednat. Ministr vnitra také zdůraznil, že krajské hygieny a oblastní inspektoráty práce letos na České poště provedly 40 externích kontrol, které žádné pochybení ani nedodržování zákoníku práce neodhalily.

Generální ředitel České pošty Roman Knap zdůraznil, že doplňovací volby do dozorčí rady se účastnila více než polovina zaměstnanců podniku. „Těší mě, že volby proběhly v pořádku, a věřím, že se nám aktuální problémy podaří vyřešit. Začíná fungovat pracovní skupina, ve které jsou zástupci i dvou malých odborových organizací. S výsledky seznámíme dozorčí radu i odbory,“ doplnil Roman Knap.

Podle ministra vnitra i generálního ředitele České pošty je nyní důležité, aby stát, stejně jako ostatním podnikům, i České poště kompenzoval ztráty za služby, které podnik musel ze zákona zajišťovat pro stát během pandemie covid-19. „Česká pošta ztrátu vyčíslila na 779 mil. Kč. Čekají nás jednání s Ministerstvem financí, ale nebylo by férové, aby pošta zůstala otloukánkem a jako jediná kompenzace nedostala,“ vysvětlil Jan Hamáček s tím, že nevyplacení kompenzací by mělo negativní dopad na fungování podniku a pocítili by ho i zaměstnanci.



Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem