Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra Martin Pecina na severní Moravě

Již skoro týden ničí severní Moravu povodně. Ministr vnitra Martin Pecina tam poprvé odjel už v pondělí, aby se na vlastní oči přesvědčil o rozsahu škod, které povodně napáchaly. Snaží se podpořit lidi, které postihla letošní velká voda, hovoří i s těmi, kdo pomáhají její následky odstraňovat. 

Ve čtvrtek se na Moravu vrátil a zůstane zde až do soboty. Na vodou nejvíc zasažená a poničená místa - ve čtvrtek navštívil mimo jiné Kroměříž, Troubky a Kojetín - se rozjel také proto, aby si odtud přivezl poznatky, které předá vládě. Ta bude moci na jejich základě přijmout účinná opatření. Také se bude snažit svou další prací přispět k tomu, aby se do budoucna dařilo dalším podobným událostem předcházet, případně minimalizovat jejich následky.

"Člověka až zamrazí, když vidí všechen zmar a neštěstí, které s sebou velká voda přinesla," řekl Martin Pecina. "Na druhou stranu, mám velice dobrý pocit z připravenosti Integrovaného záchranného systému. Skutečně mě velice potěšilo, že jsou zásahy jeho jednotek na jiné úrovni, než byly ještě před osmi lety. Vybavenost Hasičského záchranného sboru, koordinace s dobrovolnými hasiči, policí, záchrankou i armádou letos funguje perfektně. Ve městech na dolním toku řeky Moravy nedošlo zejména díky skvělým zásahům profesionálních i dobrovolných hasičů prakticky k žádným škodám. Také policie zajistila území tak, že k rabování majetku na zaplavených územích prakticky nedošlo. Jsem na příslušníky Integrovaného záchranného systému opravdu hrdý a děkuji jim všem za obětavost i za obrovské nasazení, se kterým s přírodním živlem bojují."

Dnes, v pátek 21. května 2010, navštívil ministr vnitra Bohumín a Karvinou, ve 14 hodin má společně s několika dalšími ministry na programu setkání s hejtmany tří postižených krajů v Olomouci, kde budou řešit pomoc postiženým oblastem. V sobotu dopoledne ho čeká návštěva Bludovic, postižených povodněmi a následnými sesuvy půdy. Ministr vnitra bude v sobotu také doprovázet premiéra Jana Fischera, který oblast postiženou povodněmi navštíví.

Pomoc při povodních 2010 - videozpravodajství

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


21. května 2010

vytisknout  e-mailem