Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra jednal s novou ředitelkou Europolu

Ministr vnitra Jan Hamáček a policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý se dnes, 2. července 2018, sešli s novou výkonnou ředitelkou Europolu Catherine De Bolle. Hlavními tématy jejich jednání byly rychlá a důvěrná výměna informací, vzájemná spolupráce policejních orgánů všech členských států a pomoc Europolu při boji s nelegální migrací. Catherine De Bolle v rámci své pracovní cesty mimo jiné navštíví hlavní partnery Europolu na národní úrovni - Policejní prezidium a Generální ředitelství cel. 

V současné době čelí svět, Evropa i Česká republika nejen tradičním bezpečnostním hrozbám, ale i relativně novým hrozbám, jako jsou kyberkriminalita, obchodování s lidmi či organizované převaděčství. Evropské státy se musí přizpůsobit a reagovat na změny hrozeb a změnu mezinárodní bezpečnostní situace. Spolupráce států v rámci Europolu pomáhá při udržování vnitřní bezpečnosti v Evropě. Výměna a analýza informací policejních složek přispívá k efektivnějšímu boji proti terorismu, mezinárodnímu obchodu s drogami či nelegální migraci, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Intenzivnější spolupráci a výměnu informací mezi bezpečnostními službami členských států Česká republika dlouhodobě podporuje. Výměna zpráv v rámci Europolu se za poslední čtyři roky více než zdvojnásobila. Celkový počet operací podpořených Europolem se ve srovnání s rokem 2016 zvýšil v roce 2017 o 42 %. Propojení informačních systémů EU zefektivní práci policejních a pohraničních orgánů a umožní lépe řešit aktuální problémy v oblasti bezpečnosti, doplnil ministr vnitra.

Europol je agentura Evropské unie pro spolupráci v oblasti prosazování práva a potírání trestné činnosti. Jejím posláním je podporovat členské státy při předcházení terorismu, kyberkriminalitě a dalším formám závažné mezinárodní a organizované trestné činnosti  a v boji proti nim. Pro své členské státy zajišťuje rychlou a důvěrnou výměnu informací kriminálního zpravodajství, pořádá školení a kurzy a poskytuje kontakty na specializovaná pracoviště včetně vědeckých pracovišť forenzních oborů. Členy Europolu jsou státy Evropské unie, některé další státy mají s Europolem uzavřenu smlouvu o strategické nebo operativní spolupráci.

  

Marika Vitnerová
pověřená řízením odboru tisku a PR

  

Odkazy do noveho okna

DSC_2615

DSC_2615 

Detailní náhled

DSC_2647

DSC_2647 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem