Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra Jan Hamáček: Nevidím důvod pro celostátní nouzový stav

Ministr vnitra Jan Hamáček dnes, 22. listopadu 2021, na jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) odmítl návrh Ministerstva zdravotnictví, aby vláda vyhlásila nouzový stav pouze kvůli vyhlašování pracovní povinnosti v některých krajích. ÚKŠ rovněž projednal testování ve školách, nasazení armády nebo vznik pracovní skupiny, která bude řešit povinné očkování některých profesí 

Vývoj epidemie odpovídá rizikovému scénáři, zátěž na zdravotnický systém se bude nadále zvyšovat a v některých krajích bude nutné zavést pracovní povinnost pro mediky. Takové jsou odhady dalšího vývoje, se kterými zástupci Ministerstva zdravotnictví seznámili členy Ústředního krizového štábu.

Podle ministra vnitra a předsedy ÚKŠ Jana Hamáčka však kvůli zavedení pracovní povinnosti není nutné zavádět celostátní nouzový stav. „Je potřeba postupovat podle krizového zákona. Tato situace je řešitelná stavem nebezpečí, který vyhlašuje hejtman na území kraje, uvedl Jan Hamáček s tím, že ÚKŠ požádal jednotlivé kraje, aby se sešly nejprve jejich krizové štáby a informovaly, jaká opatření navrhují. „Až v momentě, kdy už situace nepůjde řešit na úrovni krajů, může vláda vyhlásit nouzový stav. Do té doby k tomu nevidím důvod,“ dodal ministr vnitra. S tímto postupem souhlasila na jednání ÚKŠ i Asociace krajů České republiky i další členové ÚKŠ.

Ústřední krizový štáb řešil i testování ve školách, které zatím probíhá bez komplikací. Potřebné antigenní testy zajistí Správa státních hmotných rezerv, která rovněž nakoupí dostatek testovacího materiálu pro veřejnou správu.  ÚKŠ také schválil dalších 44 žádostí o nasazení vojáků Armády ČR do zdravotnických a sociálních zařízení. Ti se připojí k přibližně 150 vojákům, kteří již v terénu aktuálně pomáhají.

V neposlední řadě ÚKŠ otevřel téma povinného očkování v některých profesích, např. ve zdravotnictví, sociálních službách či bezpečnostních sborech. Za tímto účelem vznikne pracovní skupina, která tuto možnost dále rozpracuje.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem