Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr Chovanec přislíbil otevření otázky dalšího odškodnění bývalých příslušníků PTP

Dnes, 1. dubna 2014, jednal ministr vnitra Milan Chovanec společně s náměstkyní Monikou Pálkovou s představiteli Svazu pomocných technických praporů ČR – vojenských táborů nucených prací. Jednání mělo za cíl dořešit problematiku poskytování jednorázového příspěvku ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem. 

Loni novelizované nařízení vlády č. 135 z roku 1999 o poskytnutí jednorázového příspěvku ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem podle představitelů Svazu PTP nezahrnuje odškodnění těch příslušníků pomocných technických praporů, kteří byli na základě administrativních změn během let 1953 a 1954 transformováni do tzv. technických praporů, přičemž charakter jejich služby zůstal nezměněn a nadále byli vystaveni těm nejhorším formám týrání.
 
„Rád bych tyto příslušníky ujistil, že na straně Ministerstva vnitra je dostatek dobré vůle jejich situaci co nejdříve řešit, otevřít tento problém na úrovni vlády ČR, a vytvořit tak prostor pro případné dokončení jejich odškodnění,“ potvrdil ministr vnitra Milan Chovanec.
 
Na základě více než 4 tisíc podaných žádostí bývalých příslušníků PTP bylo do dnešních dnů i podle novelizovaného nařízení vlády vyplaceno na odškodnění přes 130 milionů korun. Ministerstvo vnitra, které tuto problematiku řeší, se samozřejmě snaží, aby tyto žádosti byly vyřízeny v co nejkratší době. Bohužel mnoho žádostí je neúplných a vyžaduje rozsáhlá šetření v archivech nejen v ČR, ale i na Slovensku. Stejně tak je pro rozhodování o odškodnění v jednotlivých případech nutná i spolupráce s Ministerstvem obrany, které spravuje většinu evidence bývalých vojenských táborů nucených prací.
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
 

vytisknout  e-mailem