Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr Chovanec: Odbory jsou naším přirozeným partnerem pro diskuzi

Ministr vnitra Milan Chovanec dnes, 17. dubna 2014, jednal se zástupci odborů Policie ČR, HZS ČR, České pošty a dalších odborových organizací se vztahem k resortu vnitra. Tématem jednání byl především způsob financování jednotlivých podřízených složek resortu v příštích letech. Vedle odborových předáků policie, hasičů nebo zaměstnanců pošty se jednání zúčastnili i předsedové Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv.  

Ministr vnitra úvodem ocenil nezastupitelnost odborů jako zástupců řadových zaměstnanců při jednáních o podobě rozpočtu na příští rok: „Jsem si velice dobře vědom toho, že vy jako resortní odboráři jste pro mě jako pro ministra vnitra jediným partnerem pro diskuzi s Ministerstvem financí o budoucí podobě rozpočtu našeho resortu.“
 
Podoba rozpočtu pro letošní rok tak, jak ji navrhuje Ministerstvo financí, předpokládá výrazné omezení finančních prostředků na platy státních zaměstnanců i výdajů na investice. Ministr vnitra Milan Chovanec znovu zopakoval, že dostojí svému závazku vůči policistům a hasičům a bude trvat na osmiprocentním zvýšení jejich mezd v příštím roce, které by mělo kompenzovat propad mzdových prostředků z roku 2010.
 
Vedle udržení ekonomické stability policejního a hasičského sboru i problematiky investic do vybavení, které tyto složky ke své práci potřebují, diskutoval ministr rovněž problematiku budoucího fungování České pošty. Milan Chovanec zdůraznil odhodlání udržet pobočkovou síť ve stávající podobě i nutnost kompenzovat poště výdaje za veřejnou službu občanům: „Pošta je poslední baštou státu ve venkovských oblastech,“ řekl doslova ministr a dodal: „Chtěli bychom, podobně jako Slovensko a další civilizované země, udržet pobočkovou síť v co nejširší podobě tím, že zaplatíme za univerzální službu a zároveň budeme hledat nové výzvy k financování provozu pošty.“
 
Setkání ministra vnitra s odboráři by se podle slov Milana Chovance mělo uskutečnit v širším formátu každé tři měsíce, nicméně separátní jednání s odborovými předáky nad dílčími problémy by měla nadále pokračovat na úrovni náměstků.


 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem