Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra zaplatí za energie v příštích dvou letech o téměř 60 milionů korun méně

Ministerstvo využilo aktuálního poklesu cen elektřiny a plynu na komoditní burze a dne 6. května 2015 nakoupilo dodávky energií pro celý resort na roky 2016 a 2017. Každý rok zaplatí skoro o 30 milionů korun méně než letos, za dva roky tedy ušetří téměř 60 milionů. 

Ministerstvo využívá centralizovaný nákup energií na komoditní burze jako formu realizace veřejné zakázky dlouhodobě. „Letošní nákup jsme uskutečnili na začátku května znovu na Českomoravské komoditní burze Kladno, kde se v České republice soustřeďuje nabídka a poptávka po dodávkách energií konečným zákazníkům. Jedná se o transparentní a silně soutěžní prostředí, kde můžeme výrazně snížit cenu pro celý resort. O efektivitě našeho postupu svědčí i srovnání cen energetických vstupů z doby před pěti lety se současným stavem. Roční náklady jsou letos nižší proti roku 2010 přibližně o 189 milionů korun, za komoditní složku energií tak platíme o třetinu méně než před prvním nákupem,“ uvedl náměstek ministra vnitra Jiří Zmatlík.

Ministerstvo nakoupilo pro krajská ředitelství Policie ČR, krajské hasičské záchranné sbory a další složky resortu přes 250 tisíc megawatthodin (MWh) elektřiny. Postavení dodavatele zde na nadcházející dva roky obhájila společnost Centropol Energy. Zemní plyn v maloodběru ministerstvo kontrahovalo v objemu 260 tisíc MWh a jeho dodavatelem se stala společnost Pražská plynárenská. Plyn v kategorii velkoodběr v objemu 240 tisíc MWh dodá společnost E-ON Energie, a.s.

Cenu silové elektřiny v nízkém napětí se podařilo meziročně snížit o 5 % na 927 Kč bez DPH za MWh, ve vysokém napětí dokonce o 7 % na 907 Kč bez DPH/MWh. Zemní plyn zlevní proti současným cenám u velkoodběru o 9,5 % na 628 Kč bez DPH za MWh a u maloodběru o více než desetinu na 626 Kč bez DPH/MWh.

„U všech nakupovaných energetických produktů jsme letos dosáhli nejnižších cen, které ministerstvo pro celý resort kdy vysoutěžilo,“ potvrdil Stanislav Loskot, ředitel odboru veřejných zakázek a centrálních nákupů na ministerstvu. Také dodal, že centralizace nákupu ve spojení s umístěním poptávky na Českomoravskou komoditní burzu Kladno dává ministerstvu vnitra nástroje k tomu, aby plně využilo vývoje tržních cen, minimalizovalo náklady na energie a chovalo se tak maximálně efektivně.

 

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

Odkazy do noveho okna

IMG_2235

IMG_2235 

Detailní náhled

IMG_2245

IMG_2245 

Detailní náhled

IMG_2256

IMG_2256 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem