Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra ušetřilo téměř 38 milionů korun na nákupu elektřiny

Ministerstvo vnitra se v úterý 12. října 2010 zúčastnilo elektronické aukce na nákup dodávek elektřiny. Nákupem elektřiny na rok 2011 tak resort vnitra ušetřil téměř 38 miliónů korun (37 945 008,- Kč). 

Ministerstvo vnitra se po pečlivých auditech rozhodlo uskutečnit nákup elektrické energie pro potřeby celého resortu na burze. Prostřednictvím aukce na Českomoravské komoditní burze v Kladně nakoupilo 51 416 MWh elektrické energie v hladině nízkého napětí pro 1 740 odběrných míst. V roce 2009 Ministerstvo vnitra průměrně platilo 2 025 Kč / MWh.

Proces centrálního nákupu elektrické energie zaručuje serióznost, spolehlivost, bezpečnost a standardizaci a je zárukou, že odběratel na burze nakoupí vždy za nejlepší možnou cenu, jaké je možno na trhu dosáhnout.

"Tímto transparentním nákupem ušetříme v příštím roce desítky milionů korun. Musíme hledat úspory tam, kde pro to je prostor, v současné ekonomické situaci země se musíme chovat maximálně šetrně a efektivně. Dnešní obchod je dokladem toho, že centrální nákupy jsou jednou z cest jak ušetřit na provozních výdajích," uvedl ministr vnitra Radek John.

V elektronické burzovní aukci byl hledán dodavatel pro celkový objem 51 416 MWh elektřiny v hladině nízkého napětí s termínem dodávky v roce 2011. V prostředí burzovní aukce se podařilo vysoutěžit jednotkovou cenu 1 287 Kč / MWh.

Dodavatelem energie pro MV na rok 2011 a vítězem aukce je společnost Centropol Energy, a. s.

Do několikaměsíční náročné přípravy centralizovaného nákupu elektřiny se zapojily desítky pracovníků dotčených útvarů a centrálního nákupu, kteří pro 1 740 odběrných míst resortu Ministerstva vnitra shromáždily desítky tisíc potřebných údajů.

Vzhledem k dosaženým úsporám stejným způsobem zřejmě Ministerstvo vnitra nakoupí i vysokonapěťovou elektřinu a zemní plyn.

  

Jiří Reichl
ředitel tiskového odboru a tiskový mluvčí

  


12. října 2010

vytisknout  e-mailem