Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra ocenilo nejlepší národní projekty Evropské ceny prevence kriminality

Ministerstvo vnitra udělilo ceny za tři nejlepší projekty národního kola Evropské ceny prevence kriminality za rok 2017. Tématem tohoto ročníku byla bezpečnost v kyberprostoru. Nejúspěšnější projekt Asociace krajů České republiky „Kraje pro bezpečný internet“ reprezentoval Českou republiku na evropském finále v estonském Tallinnu. Jako druhý se umístil projekt Jihomoravského kraje a Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje „Bezpečně v kyberprostoru“. Na třetím místě skončil projekt společnosti you connected, z. s., „Internetem bezpečně“ realizovaný v Karlovarském kraji. 

Vítězný projekt „Kraje pro bezpečný internet“ si klade za cíl spolupráci v oblasti prevence kyberkriminality napříč všemi 14 kraji. Na webových stránkách projektu jsou dostupné videospoty a e-learningové lekce. Novinkou je například seriál deseti krátkých videí pro děti a studenty s názvem Zkroť net. Hned, na jehož přípravě se podíleli známí youtubeři. I letos se žáci a studenti mohou zapojit do soutěžního kvízu, v rámci projektu se také uskuteční semináře pro školy a policisty a mezinárodní konference.

Cílem projektu „Bezpečně v kyberprostoru“ je omezit rozšiřování nebezpečných počítačových jevů v Jihomoravském kraji. Na tvorbě preventivních materiálů se významně podílí žáci a studenti. Ve spolupráci se studentem Vysokého učení technického v Brně došlo k vytvoření mobilní aplikace „Pozor na triky“, která je volně ke stažení na Google Play.

Projekt „Internetem bezpečně“ reaguje na nové bezpečnostní hrozby v online prostředí, o kterých informuje na svých webových stránkách a vzdělávacích akcích. V rámci projektu vznikají informativní publikace, pořádají se akce pro školy, odborníky i veřejnost včetně přípravy konference ke kyberkriminalitě. Vznikl i nový videospot k problému kybergroomingu.



Marika Vitnerová
pověřená řízením odboru tisku a PR

vytisknout  e-mailem