Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra spolupracuje na výstavním projektu Založeno 1918

Ministerstvo vnitra podepsalo ve středu 16. 8. 2017 společně s Kanceláří prezidenta republiky, Vojenským historickým ústavem a Českou poštou memorandum o spolupráci na výstavním projektu Založeno 1918, připravovaném ke stému výročí založení Československé republiky. 

V rámci projektu Založeno 1918 připravují Ministerstvo vnitra a Národní archiv výstavu s názvem Labyrintem dějin českých zemí, která bude probíhat od ledna do června 2018 v Císařské konírně v areálu Pražského hradu.

Interaktivní výstava s chronologicky řazenými významnými milníky vývoje českého státu od 10. století do současnosti ukáže návštěvníkům například Zlatou bulu sicilskou a Zlatou bulu českého krále a císaře svaté říše římské národa německého Karla IV. či pohřební insignie Přemysla Otakara II. Z novějších archiválií budou k vidění originály pečetidel malého a velkého státního znaku Československa z 20. let minulého století, Washingtonská deklarace, vytvořená Tomášem Garriguem Masarykem, a další významné dokumenty.

Ministerstvo vnitra připravuje v rámci oslav významných výročí roku 2018 celkem 18 akcí, z nichž 14 organizačně zajišťuje odbor archivní správy Ministerstva vnitra a státní archivy, tři Generální ředitelství hasičského záchranného sboru a jednu Policie ČR.

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem